Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Rakka kent merkezinin IŞİD'den alınmasına yönelik yeni bir operasyona başladı.

Aranews, önde gelen Kürt yetkililerin bugün SDG'nin operasyonun başladığını bir basın açıklamasıyla duyuracağını belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım, pazar günü yaptığı açıklamada operasyonun 2 Haziran'da başladığını açıklamıştı. Ancak buna dair SDG'den ya da ABD öncülüğündeki 'IŞİD'e karşı Uluslararası Koalisyon'dan bir doğrulama gelmemişti.

Daha önce yapılan bilgilendirmelerde ise Rakka operasyonunun yaz başında başlayacağı belirtiliyordu.

Pazartesi günü Rakka çevresinde yapılan operasyonlarda kuzey kırsalında 3 köyün daha IŞİD'den alındığı ve 36 IŞİD'linin öldürüldüğü duyuruldu.

Koalisyon Sözcüsü Ryan Dillon, SDG'nin Rakak kent merkezine kuzey ve doğudan 3, batıdan 10 kilometre uzaklıkta olduğunu açıklamıştı.

'FIRAT'IN GAZABI'NIN 4 AŞAMASI

SDG, Rakka vilayetinde IŞİD'e karşı operasyonlarına 'Fırat'ın Gazabı' adını vermişti. Operasyonlar Rakka kent merkezini izole etmeyi hedefliyordu.

6 Kasım 2016'da operasyonun ilk aşaması başlatılmış ve Rakka'nın kuzeyinde 560 km2'lik alan IŞİD'den alınmıştı.

10 Aralık 2016'da harekatın ikinci aşamasında Rakka'nın batısında 2 bin 500 km2'lik alan IŞİD'den alındı.

4 Şubat 2017'de başlayan üçüncü aşamada Rakka'nın doğusunda ve Fırat nehri üzerinde çok sayıda köy kontrol altına alındı.

13 Nisan'da başlayan dördüncü aşamada 'Fırat'ın Gazabı' kuzey ve batı kırsalına odaklandı. Tabka ve Tabka barajının alınması bu operasyonların en önemlisiydi.