Uluslararası Koalisyon güçleri içerisinde yer alan birçok ülkenin Kuzey ve Doğu Suriye’ye kurulması planlanan güvenli bölge için asker göndermeyi kabul ettiği belirtildi. İstanbul’a gelen Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da Suriye ekibini tebrik etti.

Aralık 2018’te Suriye’den tamamen çıkma kararı alan, sonrasında içten ve dıştan gelen tepkiler üzerine bu kararından vazgeçen ABD’den Suriye sahasına ilişkin dikkat çekici bir açıklama geldi.

Yeni Yaşam gazetesinin web sitesinde yer alan habere göre; ABD’nin Kuzey Doğu Suriye’nin Türkiye ile sınır olan noktasında güvenli bölge kurma planına Avrupa’dan destek geldiği bildirildi. Gazetenin Defense One sitesine dayandırdığı haberinde, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, önümüzdeki haftalarda Koalisyon içindeki birçok ülkenin Kuzey ve Doğu Suriye’ye asker gönderme kararını ilan edeceklerini açıkladı.

Bu ülkelerin hangi ülkeler olduğu yönündeki soruya net cevap vermekten kaçınan Jeffrey, bunun önümüzdeki haftalarda netleşeceğini söyledi. Jefrrey, bazı ülkelerin de Kuzey ve Doğu Suriye’deki güvenli bölge için duyuru yapmadan katılım sağlayabileceğini, bunun da kendileri açısından sorun olmayacağını söyledi. Türkiye ile yapılan güvenli bölge görüşmelerinde ilerleme kaydettiklerini de belirten Jeffrey, S-400 krizinin güvenli gölge görüşmelerinin verimli geçmesine engel olmadığını vurguladı. Jeffrey, ayrıca Cenevre barış görüşmeleri için de umutlu olduğunu kaydetti.

KRİTİK SENATÖR İSTANBUL’DA

Trump’a yakın isimlerden olan ve ABD’nin çekilme kararına “Kürtler katliama uğrar” eleştirisini yaparak karşı çıkan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da önceki gün İstanbul’a geldi. Daha önce de Minbic ve Ankara’yı ziyaret eden Graham, Trump’ın tamamen çekilme kararını değiştirmesinde önemli rol oynayan bir isim. Graham’ın İstanbul’a geldiğini duyuran ABD’nin Türkiye büyükelçiliği, S-400 ve Kuzey Suriye’ye ilişkin paylaşımlar yaptı. Senatör Graham, Kuzey ve Doğu Suriye’de “sahada fark yaratan Suriye ekibiyle gurur duyduğunu” vurguladı. Türkiye ile S-400 sorununu çözmeyi ve dikkatleri iki ulus arasındaki serbest ticaret anlaşmasına çevirmeyi umut ettiğini belirten Graham, ”Türkiye stratejik bir müttefik ve NATO üyesi. Başkan Trump’ı Türkiye’yi ziyaret etmesi ve daha güçlü ilişkiler kurmaya devam etmesi için cesaretlendireceğim” dedi.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Trump, IŞİD’in elindeki son toprak parçası alınmaya yakınken ani bir kararla Suriye’den tamamen çekilme kararını aldığını belirtmişti. Karar, ABD içerisindeki farklı kanatlardaki birimlerden, Avrupalı ülkeler ve Demokratik Suriye Güçleri (QSD) tarafından tepkiyle karşılandı. Savunma Bakanı Jim Mattis ve dönemin Suriye Özel Temsilcisi Bret McGurk, Kürtlerin yüzüstü bırakıldığını belirtip, karara tepki olarak istifa etti. Fransa başta olmak üzere Avrupalı ülkeler de karara sert tepki gösterdi. Bunun üzerine sınıra asker yığan Türkiye de sık sık Fırat’ın doğusuna operasyon yapacağını açıkladı.

Buna karşı tepkilerin artmasıyla Trump, önce Kürtlere saldırılması halinde Türkiye ekonomisini mahvedeceğine yönelik açıklama yapmış, sonrasındaysa tamamen çekilmek yerine 400 askerini bulundurma kararı aldığını belirtmişti. Bu sayı daha sonra 1000’e çıktı. ABD, askerlerin bir kısmını Kuzey ve Doğu Suriye’de kurulacak güvenli bölgede tutacağını, diğer kısmını da ülkenin güneyinde yer alan El Tanf üssünde tutacağını açıkladı. Türkiye kurulacak güvenli bölgede YPG’nin olmayacağını, bölgenin kendi kontrolünde olacağını belirtse de ABD, Avrupalı ülkelerden güvenli bölge için bölgeye asker göndermeyi istiyordu.