Suriye'de yönetime karşı muhalefet yürüten grupların Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen toplantısında oluşturdukları yeni muhalefet koalisyonunun başkanlığına Şeyh Moaz el-Hatib seçildi.

Toplantıda muhalefetin çatı örgütlenmesinin adı Suriye Devrimi ve Muhalefet Güçleri Ulusal Koalisyonu olarak belirlendi.

El-Hatip'in ılımlı bir isim olduğu iddia ediliyor.

1960 Şam doğumlu el-Hatib ülkenin önde gelen Sünni din adamlarından biri olarak tanınıyor.

Yönetime karşı muhalefetin önemli simalarından biri haline gelen Moaz el-Hatib, 2011 ve 2012'de birkaç kez tutuklanmış daha sonra serbest bırakılmıştı.

El-Hatib Temmuz ayında Şam'dan ayrılarak Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmişti.

'DENGELİ KADRO'

Muhaliflerin toplantısında yine seçimle olmak üzere başkan yardımcılıklarınaysa Riyad Seyf ve Süheyr el-Etesi getirildi.

BBC'nin Beyrut muhabiri Jim Muir bu yeni koalisyonun liderliğinin dikkatli bir şekilde dengeli bir kadrodan oluşturulduğuna dikkat çekiyor.

Bugüne kadar ana muhalefet koalisyon yapısı olarak görülen Suriye Ulusal Konseyi'nin Suriye Devrimi ve Muhalefet Güçleri Ulusal Koalisyonu'nun kuruluşuyla birlikte geri plana düşme ihtimali bulunuyor.

Jim Muir, bu yeni yapının destekçilerinin, bu koalisyonun Suriye muhalefetinin asıl temsilcisi olacağını ve aşırı uçtaki grupları arka plana atacağını umduğunu bildiriyor.

DAVUTOĞLU'NDAN KUTLAMA

Suriye Ulusal Konseyi'yse son toplantısında George Sabra'yı yeni lideri olarak seçilmişti.

Bu arada Doha'da bulunan Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şeyh Moaz el-Hatib ve Sabra ile görüştü.

Anadolu Ajansı, Davutoğlu'nun el-Hatib ve Sabra'yı yeni görevlerinden dolayı tebrik ettiğini ve ikiliye Suriye halkına desteklerinin her zaman süreceği mesajını verdiğini bildirdi.

Toplantıların kapanışında bir de konuşma yapan Davutoğlu, "Bugün tarihi bir gün ve yarın yeni bir gün başlayacak. Bu yeni bir başlangıç olacak. Suriyelilere temsilcilerinin bir yol haritası üzerinde anlaştığını müjdelemek istiyorum" dedi.

Suriye'de dış ülkeler tarafından desteklendiği iddia edilen silahlı grupların eylemleri ve yaşanan çatışmalarda 36 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.