Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, IŞİD’e karşı savaşta ‘Müslüman önder güç’ olarak Suudi Arabistan’ın kilit önem taşıdığını söyledi.


Dışişleri Bakanı Steinmeier Funke medya grubu gazetelerine verdiği ortak mülakatta, IŞİD’in eleman kazanmada kullandığı ideolojik ortamın bertaraf edilmesinin İslam dünyası için son derece önemli olduğunu vurguladı. Steinmeier, “Bu konuda Suudi Arabistan gibi İslam dünyasındaki önder güçlere önemli görevler düşüyor. İslam devletlerinin terörizm ile ortaklaşa mücadele edecek olmaları bu bakımdan olumlu bir gelişmedir” dedi.

Suudi Arabistan 34 Müslüman ülkenin IŞİD’e karşı anti terör koalisyonunda birleştiklerini duyurmuştu. Koalisyonun faaliyetleriyle ilgili olarak adı geçen devletler arasında görüş ayrılıkları bulunuyor. Ülkeler arasında Türkiye de var.

ALMANYA KARA BİRLİKLERİ GÖNDERMEYECEK

Steinmeier ayrıca Suriye’deki Alman askeri misyonunun karadan müdahaleyle genişletilmesinin söz konusu olmadığını söyledi ve Alman askerlerinin Suriye topraklarında IŞİD ile savaşmaması konusunda Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel ile tam mutabık olduklarını ifade etti.

Koalisyon ortağı Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin genel başkanı ve ekonomi bakanı Gabriel Berlin’deki parti genel kongresinde, ordunun Suriye görevinin değiştirilip operasyonlara doğrudan katılması ya da Suriye’ye karacı birlikler gönderilmesi talep edildiği takdirde parti üyelerinin oyuna başvurulacağını söylemişti.

Alman silahlı kuvvetleri Suriye’deki operasyonlarda havadan ve uyduyla keşif ve bir Fransız uçak gemisinin Alman firkateyniyle korunması görevlerine katılıyor. (Deutsche Welle Türkçe)