KDP destekli Suriye Ulusal Kürt Konseyi'ne (ENKS) bağlı “Rojava peşmergeleri”nin Şengal’e yönelik saldırısında Almanya tarafından “Ezidileri koruması” için verilen silahların kullanıldığı iddia ediliyor.

Spiegel Online’da yayınlanan, “Kürt milisleri (KDP) Ezidilere karşı Alman silahlarıyla savaşıyor” başlıklı bir haberde, IŞİD’e karşı kullanılmak üzere Almanya’nın KDP’ye verdiği silahların YBŞ’ye karşı kullanıldığı öne sürülüyor.

IŞİD’e karşı KDP’ye G3 ve G36 silahlarının yanı sıra Milan anti-tank füzeleri ve birçok askeri aracın verildiği belirtiliyor.

ANF’de yayınladığı videoda, Şengal Direniş Birlikleri’nin KDP’ye ait araçların önünde durduğu gösteriliyor.

Görüntülerdeki araçların “Dingo” tipi Alman zırhlıları olduğu bilgisi paylaşıldı.

Ezidilerpress sitesinde paylaşılan fotoğraflara da yer verilen haberde, “Peşmerge Xanesor’daki çatışmalarda Ezidilere karşı G36 silahlarını kullanıyor” sözleri de paylaşıldı.

YBŞ’nin Şengal’deki Ezidi Kürtler arasında büyük bir desteğe sahip olduğu hatırlatılan haberde, YBŞ’liler için, “Çünkü Sincar’da (Şengal) IŞİD’e karşı en kararlı biçimde duranlar peşmergeler değil, PKK’nin ‘müttefikleriydi” yorumu yapıldı.

Haberde, Alman Sol Parti Milletvekili Jan van Aken’in “Alman ordusunun Pêşmerge’ye verdiği silahların kötüye kullanıldığını” belirterek, konuyu Berlin’deki Federal Meclis üyelerince görüşüleceğini söylediği aktarıldı.

Alman Savunma Bakanlığı’nın bir sözcüsünün görüşlerine değinilen Spiegel’in haberinde, Güney Kürdistan’da askeri eğitim amaçlı bulunan Alman birliğinin Kürdistan hükümetinden “gecikmeden bir açıklama getirmesini” istediği bilgisi paylaşıldı.

Sözcünün, Alman silahlarının Güney Kürdistan’a “sadece ve sadece IŞİD’e karşı kullanmak üzere” verildiği haberde yer aldı.

IŞİD’in Şengal saldırıları sonrası KDP, Ezidilerin yaşadığı soykırım üzerinden Batı’dan silah istemiş ve Almanya’dan Pêşmergeye silah yardımı yapılmıştı. KDP şimdi o silahları Ezidilere karşı kullanıyor.