Srebrenitsa'da Sırpların Boşnaklara yaptığı soykırımda ölen ve kimlikleri yeni tespit edilen 175 kişi, dün Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Katliamın 19. yıldönümünde gerçekleştirilen törende, sabahın erken saatlerinden itibaren anıt mezarlığa gelen kurbanların yakınları, dua edip gözyaşı döktü.

8 bin 372 kişinin katledildiği soykırımda, dün toprağa verilen 175 kişiyle birlikte Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı 6 bin 241'e yükselmiş oldu.

Cenaze namazını Bosna-Hersek İslami Birlik Reisi Hüsein Kavazoviç, cuma namazından sonra kıldırdı.

Kavazoviç, cenaze töreninde yaptığı konuşmada, 19. yıl önce bu yerde dünyanın en kara ve kanlı olaylarının yaşandığını söyledi.

Kavazoviç, Bosnalı annelere hitaben yaptığı konuşmada, “Bugün baktığımız zaman, Srebrenitsa ve bu güzel memleketin birçok yerinde meydana gelen bu kötülük hala yenilmedi. Bu kötülük hala birçok kişinin kalbinde ve dileğinde yaşıyor. Temiz bir tövbe olmadan onun temizlenmesi mümkün değil. Bizim gözlerimizle baktığımız zaman, kendi varlığını yiyen büyük bir husumet hala mevcut. Kendi günahı içinde yaşayan bir canavar hala var. Kötülüğün yenilmesi de, tövbe gülünün açılmasıyla meydana gelecek. Masum ve temiz Srebrenitsa o zaman tekrar hayata gelecek” dedi.

Kavazoviç sözlerini şöyle bitirdi: “Sevgili anneler. Sizin acınız büyüktür. Ama sizin sevginizin daha büyük olduğuna inanıyoruz. Bugün biz sizin oğullarınız ve kızlarınız oluyoruz ve sizinle birlikte Allah’a dua ediyoruz.”

Cenaze töreni sırasında hüzün dolu anlar yaşanırken, 2 kişinin kalp krizi geçirdiği ve yaklaşık 80 kişiye doktor müdahalesi yapıldığı açıklandı. Doktor Sakib Tokar, cenazede 7 tıbbi ekibin hazır bulunduğunu ve kalp krizi geçiren 2 kişinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Srebrenitsa’daki cenaze törenlerine bugün de binlerce Bosna vatandaşı ve yabancı ziyaretçi katıldı. Bosna-Hersek futbolcuları Edin Dzeko ve Senyid İbriçiç de cenazeye iştirak etti.

Potoçari mezarlığında bugünkü cenaze ile toprağa verilen kişi sayısı 6 bin 500'e yaklaştı. Srebrenitsa çevresinde hala 2 bin 300 kişinin cesedi aranıyor.