Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

1915 Soykırımı’nın inkâr edilmesi, mağdurlarının küçümsenmesi veya aşağılanması hakkında cezai yaptırım uygulanmasına hükmeden farklı yasa tasarıları Yunanistan ve Fransa parlamentolarında yeniden gündemde.

Yunanistan Adalet Bakanı Haralambos Athanasiou tarafından geçen Kasım ayında hazırlanan ve önceki gün parlamento gündemine kabul edilen, “Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı ile Mücadele” yasa tasarısının yarın parlamentoda oylanması bekleniyor.

Türkiye’yi de yakından ilgilendiren ve altı maddeden oluşan düzenleme, uluslararası mahkemeler tarafından tanınan soykırımların yanı sıra, Yunanistan Meclisi’nin kabul ettiği, 1915 Ermeni Soykırımı, Pontus ve Küçük Asya Rumları ile Süryani soykırımlarını inkâr eden, küçümseyen ya da aşağılayanlara para ve hapis cezası verilmesini öngörüyor.

Associated Press’in (AP) haberine göre, tasarının gündeme alınması ve Meclis oylamasına sunulmasına ilişkin yapılan ilk oylamada iktidarın büyük ortağı muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi, küçük ortak sosyalist PASOK ve muhalefet partisi Demokratik Sol milletvekilleri “Evet” derken, ana muhalefet Radikal Sol İttifak “Çekimser”, Bağımsız Yunanlar, Altın Şafak ve Yunanistan Komünist partileri ise “Hayır” oyu kullandı.

AP haberinde ayrıca, aşırı milliyetçi ve ayrımcı tutumuyla tanınan Altın Şafak Partisi üyelerinin son dönemde Yunanistan’daki göçmen ve mültecilere yönelik saldırılara katıldığını, mültecilere karşı yapılan saldırıların da cezaya tabi tutulmasının tasarıda yer aldığını vurguladı.

Yasa tasarısı, yarın yapılacak oturumda altı maddenin tek tek oylanarak kabul edilmesi halinde yürürlüğe girecek.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Azadutyun (Özgürlük) Radyosu’nun haberine göre Yunanistan’daki Ermeni Davası Komisyonu Başkanı Hagop Avakyan tasarının oylanarak parlamentodan geçip geçmeyeceği konusunda henüz emin olamadıklarını ve bu hafta sonu yapılacak olan oylamayı beklediklerini söyledi.

Atina’da yayımlanan Azad Or gazetesinin genel yayın yönetmeni Hripsime Harutyunyan, tasarının ertelenmeden gündeme alınmasında Adalet Bakanı Athanasiou’nun yaptığı düzenlemelerin etkili olduğunu belirterek, yasanın kabul edilmesinin yabancı düşmanlığı, ayrımcılık, tahammülsüzlük ve nefret suçlarıyla mücadele bakımından önemli olacağını vurguladı.

IRKÇILIK KARŞITI YASA TASARISI

Tasarı, renk, cinsel yönelim, etnik ve dini gruplara yönelik şiddet eylemlerinde bulunarak ırkçılık yapanlara üç yıla kadar hapis ve para cezası verilmesini öngörüyor. Ayrıca tüzel kişiler, dernek ve partilere mensup kişiler, bu suçlardan ceza almaları durumunda bir ile altı ay süreyle kamu teşvikleri, kamu imkân ve hizmetlerinden yararlanamayacak. 10 ile 100 bin Euro arasında para cezasına çarptırılabilecekler. Bu suçları işleyenler, mağdur tarafından suçlanmasa dahi savcı karşısına çıkarılacak.

Adalet Bakanı Athanasiou, yasanın, uluslararası mahkemeler ve Yunan Meclisi kararıyla tanınan soykırımları, savaş suçlarını, insanlığa karşı işlenen suçları, Yahudi Soykırımı (Holokost) ve Nazi katliamlarını kasıtlı olarak ve şiddet suçuna sebebiyet verecek şekilde küçümseyen, aşağılayan ve inkâr edenlere para ve hapis cezası öngördüğünü açıkladı. Buna göre Yahudi Soykırımı dışında Yunanistan Meclisi tarafından kabul edilen 1915 Ermeni Soykırımı, Pontus ve Küçük Asya Rum Soykırımı ile Süryani soykırımlarını inkâr eden, küçümseyen ya da aşağılayanlara para veya hapis cezası verilecek.

Athanasiou, yasa tasarısının, Yunan toplumu ile demokrasinin ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlüğe karşı çağdaş bir yaklaşımla ele alınarak çoğu politikacının görüşünü yansıttığını söyledi. Tasarı, eşcinsellere yapılan ayrımcılık ile internet üzerinden işlenen nefret, ayrımcılık, ırkçılık ve din ile din mensuplarına karşı işlenen suçları da ilk defa kanuni ceza kapsamına alıyor.

İNKÂR YASASI YENİDEN FRANSA GÜNDEMİNDE

1915 Ermeni Soykırımı’nın inkâr edilmesinin cezaya tabi tutulmasına ilişkin bir başka yasa tasarısı da Fransa Parlamentosu’nda yeniden gündeme getirildi.

Fransız milletvekili Valerie Boyer tarafından sunulan tasarı, Ermeni Soykırımı’nı kasıtlı olarak ve şiddet suçuna sebebiyet verecek şekilde küçümseyen, aşağılayan ve inkâr edenlere para ve hapis cezası öngörüyor.

Paris’te yayımlanan Nouvelles d’Arménie dergisinin haberine göre, Boyer konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle yapılacak olan anma etkinliklerine katılmaya hazırlanan Fransa’da, Holokost dışındaki soykırımlar ve insanlığa karşı işlenen suçların inkârını cezalandıran bir kanun bulunmamasına dikkat çekti.

Boyer açıklamasında, Fransa’nın hem Holokost’u, hem de Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıdığını ve kınadığını belirterek, Holokost’un inkârını suç sayan bir yasa mevcut olmasına rağmen, bu uygulamanın, resmen tanınan Ermeni Soykırımı hakkında da olmamasını adil bulmadığını ve kanun teklifinin kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Boyer, tasarının “ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı” bir unsur olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek insanlığa karşı işlenen suçların açıkça kınanmasının bu suçların önlenmesi konusundaki önemine işaret etti.

Boyer, Fransa Ulusal Meclisi ve Senato’da daha önce kabul edilen, ancak Fransa Anayasa Konseyi tarafından “anayasaya aykırı” bulunduğu gerekçesiyle iptal edilen yasanın kabul edilmesi konusundaki tıkanıklığın aşılması gerektiğini ifade etti.