Sosyolog ve felsefeci Zygmunt Bauman hayatını kaybetti.

Sunduğu disiplinlerarası yöntemle sosyoloji ve felsefe alanında büyük etki bırakan Bauman, 1998 yılında Theodor Adorno Ödülü’nü almıştı. Buman, ‘Postmodern Etik,’ ‘Sosyolojik Düşünmek,’ ‘Küreselleşme,’ ‘Modernlik ve Müphemlik’ ve ‘Bireyselleşmiş Toplum’ kitaplarıyla tanınıyordu.

ZYGMUNT BAUMAN KİMDİR?

Zygmunt Bauman, 1925’te Polonya’nın Poznan şehrinde dünyaya gelmiştir. Yahudi olan Bau­man, II. Dünya Savaşı nedeniyle 1939’da ailesiyle birlikte Sovyetler Birliği ne taşınmak zorunda kalmıştır. Eğitimine Rusya’da devam eden Bauman, Kızıl Ordu’nun bir parçası olan Halkın Ordusu ile Polonya’ya geri dönmüştür. Polonya ordusunda binbaşılığa kadar yükselmesine rağmen Yahudi düşmanlığı nedeniyle görevinden alınmıştır.

Orduyla bağlarının kesilmesi Bauman’ın sosyal bilim­lere dönüşünü sağlamıştır. Doktorasını Varşova Üniversitesi’nde yapan ve aynı Üniversitede 1954 yılından itibaren Sosyoloji dersleri veren Bauman, bir süre bu üniversitede Sosyoloji bölüm başkanlığı da yapmıştır. Bu süreçte, sansür kurulu tarafından iki kitabının yayımlan­ması engellendiği gibi yurt dışından gelen davetlerde pasaport iste­ği geri çevrilen Bauman, Yahudilere yönelik baskının olduğu 1968 yılında Polonya Komünist Partisi’nden ayrılmıştır.

Aynı zamanda politik nedenlerden dolayı kendisi gibi Yahudi olan beş arkadaşıyla birlikte sosyolojik unvanları da alınarak Varşova Üniversitesi’nden atılmıştır. Devamında ailesiyle birlikte Polonya vatandaşlığından çıkarılan Bauman, sınır dışı edilmiştir. Bu süreçte İsrail’e taşınan Bauman, burada Tel Aviv ve Hayfa üniversitelerinde ders vermiştir.

1971 yılından itibaren gelen davet üzerine Leeds Üniversitesi’nde çalışan Bauman, 1990’da emekli olmuştur. Bauman, 1948 yılında, yazdığı anı kitabıyla Modernite ve Holocaust adlı eserine ilham veren, kendisi gibi Yahudi olan Janina’yla evlenir. Uzun (ve hâlâ devam eden) entelektüel hayatında Bau­man, yaptığı çalışmaları için bazı ödüller almıştır. Bu ödüller: 1989 yılında Amalfı ödülü; 1998’de Adorno Ödülü; 2010’da Asturias Prensliği ödülü’dür (Alain Touraine ile birlikte). Ayrıca emekli ol­duğu Leeds Üniversitesi Sosyoloji ve Sosyal Politika Okulu bünye­sinde 2010 yılında Bauman Enstitüsü adında bir araştırma merkezi kurulmuştur.