Almanya’nın Schleswig-Holstein eyaletinde yapılan parlamento seçimlerinde seçmen, federal hükümet ortakları Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU) ve koalisyon ortağı liberal Hür Demokrat Parti'yi (FDP) cezalandırdı.

 

2009 yılından bu yana eyalette iktidarda olan CDU, Schleswig-Holstein'da son 50 yılın en kötü sonucunu alarak, yüzde 31'e geriledi. Kesin olmayan ilk sonuçlara göre, CDU'nun koalisyon ortağı FDP de yüzde 6,9 oy kaybederek, yüzde 8'e geriledi.

 

Ana muhalefetteki Sosyal Demokratlar (SPD) oy oranını 4,5 puan artırırken, yüzde 29,9 ile artık iktidara ortak olduğu mesajını verdi. Eyalette bugüne kadarki en yüksek oy oranına ulaşan Yeşiller Partisi de yüzde 13,3'lük oranla üçüncü parti oldu.

 

CDU İKTİDARI KAYBEDEBİLİR

Bu sonuçların ardından Hrıstiyan Demokratlar, eyalet parlamentosunda 22 sandalyeye sahip olacak. SPD'nin de 22 sandalyeye sahip olacağı parlamentoda, Yeşillerin 10 sandalye, liberal FDP'nin de 6 sandalye kazanması bekleniyor. Danimarka kökenli azınlığı temsil eden SSW de yüzde 4,6'lık oy oranıyla 3 sandalye elde ediyor.

 

Oluşan yeni siyasi tabloda Başbakan Angela Merkel'in partisi CDU'nun Schleswig-Holstein eyaletinde iktidarı SPD ile paylaşabileceği ve “büyük koalisyon” kurmak isteyebileceği dile getiriliyor. Ancak SPD yetkilileri, Yeşiller ve SSW ile birlikte üçlü bir koalisyon kurmak istediklerini dile getiriyorlar.

 

SEÇİMİN SÜRPRİZİ

Schleswig-Holstein seçimlerinde Sol Parti, yüzde 3,8 oy kaybıyla barajın altına düşerken, Korsanlar Partisi ülke genelindekini yükselişini devam ettirerek, yüzde 8,5'lik oy oranı ile eyalet parlamentosuna girdi, 6 milletvekilliği kazandı.

 

KORSANLAR İLERLİYOR, SOL PARTİ GERİLİYOR

Son bir yıl içinde Sol Parti özellikle batı Almanya'daki eyalet seçimlerinde kan kaybediyor. Baden Württemberg ve Rheinland-Pfalz'dan ardından bugün Schleswig-Holstein'da yapılan seçimlerde de Sol Parti yüzde 5'lik seçim barajını geçemedi.

 

LİDERLİK KRİZİ Mİ ETKİLEDİ?

İlk seçim sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra televizyon kanalı ZDF'nin seçim programına katılan Sol Parti Eşbaşkanı Klaus Ernst, partisinin yenilgisini "Seçmene projelerimizi anlatacağımıza birbirimizle uğraştık" sözleriyle açıkladı. Ernst'in üstü kapalı ima ettiği Gesine Lötzsch'in geçtiğimiz ay sürpriz bir şekilde istifası.

 

Seçim sonuçlarının hayal kırıklığıyla karşılandığı Sol Parti kulislerinde Lötzsch'in istifasının seçmende olumsuz bir etki yaptığı konuşuluyor. Ayrıca partiye yönelik kamuoyu ve medyada son aylarda artan karalama kampanyasının da etkili olduğu belirtiliyor. Bir yıldır parti gündemini meşgul eden liderlik krizinin önümüzdeki ay yapılacak parti kurultayında çözülmesi bekleniyor.

 

Önümüzdeki Pazar günü ise Almanya'nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestifalya (NRW)'de seçmen sandık başına gidiyor. (Deutsche Welle Türkçe/ANF)