Yunanistan'da ilk iki sıradaki partinin koalisyon hükümeti kurma girişimlerinin başarısız olmasından sonra, eski Maliye Bakanı ve PASOK Partisi Lideri Evangelos Venizelos bugün Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias'tan hükümet kurma yetkisi alarak görüşmelere başlayacak. Seçimlerden birinci çıkan Merkez sağcı Yeni Demokrasi Partisi ile ikinci sıradaki Radikal Sol Koalisyon SYRIZA, 4 gün içinde hükümet kurmakta başarısız olmuştu.

 

Bugün öğle saatlerinde SYRIZA Lideri Alexis Tsipras cumhurbaşkanlığına gelerek hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias'a iade etti. Venizelos'un da öğleden sonra cumhurbaşkanlığına gelerek görevi devralması bekleniyor.

 

40 yıldan fazla ülke yönetiminde söz sahibi olan PASOK, Pazar günü yapılan seçimlerde hüsrana uğrayarak 3. sırada yer aldı. Parlamentoda 41 sandalye elde eden PASOK yıllardır sahip olduğu halk desteğinin nerdeyse 4'te 3'ünü kaybetti. Ülkede son koalisyon arayışının da başarısız olması beklenirken, Haziran ayında yapılması düşünülen yeni bir seçimin kaçınılmaz olduğu ifade ediliyor.

 

SYRIZA Lideri Tsipras yaptığı açıklamada, AB ve IMF'in dayattığı tasarruf tedbirlerini reddetmesi nedeniyle diğeer partilerle yaptığı koalisyon görüşmelerinde bir anlaşmaya varamadıklarını belirtti. Tasarruf tedbirlerini destekleyen PASOK ve Yeni Demokrasi Partisiyle görüştükten sonra girişimlerinin sonuçsuz kaldığını açıklayan Tsipras, Komünist KKE ve daha küçük bir parti olan sol kanattan Demokratik Sol Partisi ile yaptığı görüşmelerin da başarısız olduğunu belirtti. Tsipras, "Sol blok hükümeti kurma rüyamızı gerçekleştiremedik" şeklinde konuştu.

 

Pazar günkü seçimler ülkeyi krize karşı partiler tarafından öne sürülen planlara göre parçalara ayırdı. Ortaya her partinin farklı finansal yol öne sürdüğü 7 partili bir Parlamento çıktı. Finansal kaos, Yunanistan'da büyük sosyal kargaşaya neden olurken, ülkeyi yıllarca yöneten partilere olan güveni yerle bir etti.

 

Avrupa Birliği'nden gelen kurtarma paketi kapsamında bir kısmı verilen toplam 240 milyar Euro karşılığında, Yunanistan'ın çeşitli tasarruf tedbirlerini yerine getirmesi bekleniyor. Yunanistan gelecek ay verilecek 14,5 milyar Euro'ya karşılık ülkede yeni tasarruf tedbirleri uygulamaya koyacak. Yunanistan'a ödenecek kurtarma fonu kapsamında bugün verilmesi beklenen 5,2 milyar Euro'nun 1 milyarlık kısmının, Pazartesi günü yapılacak Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısına kadar bloke edileceği açıklandı.

 

Yunanistan'da tasarruf tedbirlerini destekleyen partiler Tsipras'ın koalisyon girişimlerini, tedbirlerin kaldırılması durumunda borç krizinin derinleşerek ülkede finansal kaosun onarılamaz noktalara geleceği ve ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu iddiasıyla reddettiklerini söylediler.

 

Seçim öncesinde başı çeken partiler AB'nin uygulanmasını istediği tasarruf tedbirlerini yürürlüğe koymuşlardı. Hem Almanya hem de AB, Yunanistan'ın tedbirleri uygulama konusunda sözünü tutacağını beklediklerini açıkça ifade etmişti. Konuyla ilgili konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, "Almanya, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmasını istiyor, ancak Yunanistan'ın kaderi tamamen kendi elinde" dedi. – ATİNA (Haberler.com)