Bütün vatandaşlarına  Covid-19 testi yapma kararı alan 5.5 milyon nüfuslu Slovakya'da, ülke nüfusunun yaklaşık yarısı bir gün içinde test edildi. Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Naď, dün (cumartesi) 2.58 milyon kişiye test yapıldığını açıkladı.

Buna göre, 25 bin 850 kişinin, yani testlerin yüzde 1'inin sonucu pozitif çıktı. Bu kişilerin hepsinin karantinaya alınacağı açıklandı. Ülke nüfusunun diğer yarısına da bugün test yapılıyor.

Slovakya hükümeti, bir yandan hızlı vaka artışlarının önüne geçmek bir yandan da ulusal karantinadan kaçınmak için bütün vatandaşlara test yapma kararı almıştı. Ülkeden çıkacak sonuçlar, hem bilim insanları hem de diğer hükümetler tarafından yakından izleniyor.

5.5 milyon nüfuslu ülkede, 10 yaşından küçük çocuklar hariç olabildiğince çok kişiye antijen testi yapılacağı açıklanmıştı. Bu plan için 40 binden fazla sağlık çalışanının yanı sıra asker, polis, kamu çalışanları ve gönüllüler seferber edildi. Ülke çapında yaklaşık 5 bin test merkezi kurulurken, ücretsiz ve gönülülük esasına dayalı olan testleri yaptırmayanların işe gitmek dahil, sokağa çıkmalarının yasaklanacağı açıklandı. 

Başbakan Igor Matovič, insanlara katılım baskısı yapmaları konusunda özür dilese de bunun meşru olduğunu söyleyerek, "Özgürlük, aramızdaki en güçsüzler olanlara, yani onkoloji hastalarına, yaşlılarına ve diğer hastalık sahiplerine duyulan sorumluluk ile el ele olmalı" dedi.

Slovakya, pandeminin ilk aylarında diğer Avrupa ülkelerine kıyasla kısmen düşük vaka sayılarına sahne oldu. Ancak ülkedeki enfeksiyon hızının son haftalarda artması, Avrupa'da son iki haftada en yüksek ölüm oranının görüldüğü komşu Çek Cumhuriyeti'ndeki durumun bir benzerinin yaşanması endişesini de beraberinde getirdi.

Bazı uzmanlar tüm vatandaşlara test yapılmasını tek seferlik bir önlem olduğu ve antijen testlerinin yüksek hata payı içerdiği gerekçesiyle eleştirdi. Hükümet ise gelecek hafta ikinci tur bir test planı daha yapıyor. 

Slovakya'da bugün, söz konusu planın haricinde test olan kişiler arasından 2 bin 282 yeni vaka tespit edildi. Ülkede toplam vaka sayısı 59 bin 946'ya yükseldi.