LGBTT bireylerin ve destekçilerinin yürüyüşü öncesinde Belgrat’ın ana caddeleri ulaşıma kapatıldı, bine yakın özel polis gücü ise zırhlı araçlarla ve yerleştirildikleri güvenlik barikatlarında hazır bulundular.

Saat 11 sıralarında 3 binin üzerinde LGBTT birey ve eşcinsel hakları aktivisti ellerinde gök kuşağı bayrakları, “Biz de varız” , “Sırbistan’da Demokrasi” yazılı pankartlarıyla ele ele tutuşarak Fakülteler semtinden, Sırbistan Meclisi binası önüne yürüdüler. Sırbistan Meclis binası önünde yapılan konuşmalarda , LGBTT bireylerin artık dünyanın neredeyse her yerinde gerek hükûmet gerekse toplum tarafından kabul edildiği vurgulandı. Sırbistan hükümetinden LGBTT bireylerin haklarının yasalaştırılması istendi.

Yürüyüşe destek amacıyla ABD Büyükelçisi Michael D. Kirby, Belgrad Büyük Kent Belediye Başkanı Sinişa Mali ve Demokratik Parti üyeleri hazır bulundu.

SALDIRI ENGELLENDİ

Sırbistan Meclis binası önünde LGBTT bireylerin eylemi sürerken, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuciç’in kardeşi Andreya Vuciç önderliğinde 100 üzerinde genç, göstericilere saldırmak için hazırlanırken Jandarma birlikleri müdahalede bulundu ve bu sırada Başbakanın kardeşi olan Andreya Vuciç gözaltına alındı. Arka sokaklarda göstericiler ile bazı gençler arasında arbede yaşandı ve bu sırada 11 kişi yaralandı, çok sayıda kişi de gözaltına alındı.

Araştırmalara göre Sırbistan’da homofobi her yıl yüzde 2 oranında artıyor. (ZETE)