Çin'li biyoteknoloji şirketi Sinovac'ın geliştirdiği koronavirüs aşısının (CoronaVac) Brezilya'da yapılan Faz 3 klinik test sonuçlarında etkililik oranının yüzde 90'a ulaşmadığı belirtildi.

Sao Paulo eyaletinin Sağlık Bakanı Jean Gorinchteyn, yapılan denemelerde yüzde 90 etkililik oranına ulaşılmadığını açıkladı.

Brezilya basınında yer alan habere göre, aşıda gerekli yüzde 50 sınırı aşılsa da etkililik oranının tam olarak bilinmediği belirtildi. Aşı çalışmalarının büyük bölümünün gerçekleştiği Sao Paulo'da Sağlık Bakanı Gorinchteyn "CoronaVac, Brezilya'daki testlerde %90 verimlilik elde edemedi" ifadelerini kullandı. 

Gorinchteyn, CoronaVac aşısında kullanılan teknik göz önünde bulundurulduğunda, "Aşının etkisinin hiçbir zaman yüzde 90'a ulaşmayacağını biliyorduk" dedi.

Sinovac aşısıyla ilgili Türkiye, Endonezya ve Şili'de süren üçüncü faz testleri henüz sonlanmadı. Brezilya'dan sonra diğer ülkelerdeki klinik test sonuçları da açıklandıktan sonra aşının etkililik oranının tam olarak bilinebileceği belirtildi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin  Koca dün, aşının Türkiye'deki Faz 3 denemelerinin ara değerlendirmesinde yüzde 91,25 oranında başarılı olduğunu açıklamıştı.