Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Suriye’nin kuzeyinde gerçekleşen patlayıcı madde ve mayın kaynaklı sivil ölümlerine dikkat çekti.

Suriye’nin kuzeyinde bulunan MSF sağlık ekiplerinin, hasta ve hasta yakınlarının tanıklıklarına dayanarak hazırlanan “Patlamaya Hazır” adlı rapor, her geçen gün daha fazla insanın yollara, tarlalara ve evlere döşenen patlayıcılar nedeniyle hayatını kaybettiğini ya da sakat kaldığını ortaya koydu.

MSF raporda, evlerinden kaçan ve evlerine dönmeye çalışan insanların karşılaştıkları risklerin azaltılması için bu bölgede patlayıcı madde tespit ve imha çalışmalarına bir an önce hız verilmesi gerektiğini kaydetti.

IŞİD'in boşalttığı köylerde evlerine geri dönen insanların, mayınlar, bubi tuzakları ve patlamamış mühimmatla karşılaştığını belirten MSF Suriye Acil Durum Yöneticisi Karline Kleijer, “Evlerine dönen insanlar için son derece tehlikeli bir durum söz konusu. Halıların altına, buzdolaplarına, hatta çocukların oyuncak ayılarının içlerine bile bubi tuzakları kurulmuş” dedi.

Suriye’nin kuzeyinde halihazırda mayın temizleme çalışması yapan bir insani yardım kuruluşu ya da askeri kurum bulunmuyor. Bu nedenle bölge halkı bu görevi üstlenmeye çalışıyor, ancak bunun ölümcül sonuçları oluyor. İnsanların köylerini güvenli hale getirmek için hayatlarını tehlikeye attığını belirten Kleijer, “Kobane’de para kazanabilmek için evleri mayınlardan temizlemeye kalkışan 5 kişi olduğunu duymuştuk, fakat bu insanların hiçbiri bugün hayatta değil” açıklamasında bulundu.

1 AYDA 190 YARALANMA

Rapora göre 2016 yazında yalnızca 4 hafta içerisinde Menbic’de bulunan hastaneye, patlayıcılar sonucu yaralanan 190 hasta başvurdu. Arin hastanesinde görev yapan MSF doktoru ise, bu süre boyunca kamyonlar dolusu yaralının hastaneye gelmeye başladığını, çatışmadan kaçarak güvenli olduğunu düşündükleri yollardan gelmeye çalışan insanların mayın tarlalarının içine düştüklerini belirtti.

Raporda tanıklığına yer verilen Jasem de, Tel Abyad yakınlarındaki Jirn köyünde evinin kapısının 2 metre ötesine 2 adet mayın döşendiğini söylüyor ve “Uyku uyuyamıyorum. Sürekli 4 çocuğumdan birinin, bir köpeğin ya da koyunun bu mayınlara basacağı korkusuyla yaşıyorum. Evin yakınlarına bir hayvan geldiğinde mayını patlatacak korkusuyla evi boşaltıp kaçıyoruz” diyor.

Suriye’nin kuzeyindeki patlayıcı madde tehdidiyle ilgili MSF çağrısını yineleyen Kleijer şunları söyledi: “Bu bölgenin acilen mayınlardan ve patlamamış mühimmattan temizlenmesi gerekiyor. Mayın imha çalışmaları yapılmadığı takdirde, patlayıcılar ve bubi tuzakları insanların hayatını ve geçim kaynaklarını tehdit etmeye devam edecek; bölge halkı evlerine geri dönemeyecek veya savaştan kaçamayacak. Bu durum, aynı zamanda tıbbi ve insani yardım ekiplerinin bölgeye girişini büyük ölçüde engelleyecek. Bu da yıllardır süren savaş nedeniyle sağlık sistemi çökmüş olan bir bölgede insanların daha büyük acılar yaşamasına neden olacak.”

Savaşın tüm taraflarına ve müttefiklerine sivillerin korunması yönündeki çağrısını yineleyen MSF, Suriye’nin kuzeyinde mayın temizleme çalışmaları yapılabilmesi için ilgili kuruluşlara giriş izni verilmesi çağrısında bulundu.

Raporda uluslararası topluma da seslenen MSF, Suriye’nin kuzeyinde sivillerin korunabilmesi ve insani yardımın bölgeye ulaştırılabilmesi için, mayın temizleme kuruluşlarına acilen destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi.