Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü; IŞİD, Suriye'nin kuzeyinde stratejik iki kent olan Azez ile Halep'e yaklaştığı için 100 bin sivilin Türkiye ile bu çatışmalı bölgeler arasında "kapana kısıldığını" duyurdu.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, Suriye'deki en geniş tesisi olan al-Salamah Hastanesi'ndeki çoğu gönüllüsü ile hastayı tahliye etti. Doktorlar örgütünün operasyon yöneticisi Pablo Marco, Azez yakınındaki hastanelerini terk ettikleri için çatışmalarla Türkiye sınırı arasında sıkışan sivillerin kendilerini oldukça düşündürdüğünü söyledi. İnsanların gidecek yeri kalmadığına değinen Marco, "Aylardır çatışma bölgeleri yaklaşık yedi kilometre yerleşim yerlerinden uzaktaydı şimdi bu mesafe 3 kilometreye kadar indi. Dolayısıyla insanlar kaçacak yer bulamıyor" dedi. 

IŞİD'in Azez ile Mare arsında bulunan stratejik bir yolu kestiğini AFP'ye anlatan gazeteci Maamoun Khateeb, durumun trajediye dönüştüğünü ve Mare'de yaklaşık 15 bin kişinin kuşatma altında olduğunu aktardı.

Türkiye ise ağır yaralılar dahil tüm Suriyeli sığınmacılara sınırlarını kapalı tutuyor. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü araştımacısı Gerry Simpson Türkiye'nin bu güne kadar 2.5 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığına değinerek bu durumun Türkiye'ye hayatı tehlikede olan Suriyelilere sınırları kapatma hakkı vermediğini ifade etti.

Kaynak: DİHA