Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Rusya'da temaslarda bulundu.

Sputnik'in haberine göre; Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Moskova'ya yaptıkları ziyaretin amacının Ankara ile Moskova arasındaki işbirliği göstergelerini kriz öncesi dönemdeki seviyeye döndürmek olduğunu söyledi.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ile yaptığı görüşmenin ardından konuşan Şimşek, Rusya ile ilişkileri yeni bir seviyeye taşımak istediklerini vurguladı. Şimşek, "İlişkiler testlerden geçti ancak bu zorlukların hepsinin üstesinden gelebiliriz" ifadelerini kullandı.

'PUTİN'İN ERDOĞAN'I ARAMASI ÇOK DEĞERLİ'

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Putin'in Erdoğan'ı aramasını da yorumlayan Şimşek, Putin'in telefonunun kendileri için çok değerli olduğunu söyledi. Şimşek, Rusya'nın Türkiye'ye büyük destek verdiğinin de altını çizdi.

DÜŞÜRÜLEN RUSYA UÇAĞI

Ayrıca Şimşek, Moskova'da görüşmeler sırasında 24 Kasım'da düşürülen Rusya'ya ait Su-24 savaş uçağı için tazminat ödenmesi konusunun gündeme gelmediğini söyledi.

Şimşek, "24 Kasım'da Rus uçağını düşüren pilotlar, kararı kendileri aldı. Bu pilotların darbe girişimi sırasında bombardımanlara katıldığı bilgisi elimizde mevcut" diye konuştu.

Şimşek, Su-24 uçağının düşürülmesiyle ilgili Türkiye'de yapılan soruşturmanın darbe girişimiyle ilgili sürecin tamamlanmasının ardından yeniden başlatılacağını da ifade etti.

Şimşek, Türkiye'nin angajman kurallarını Rus uçağı düşürülmeden önce değiştirildiğini de anımsattı.

Şimşek, "Suriye uçakları, Türk uçaklarını düşürdüğü için angajman kurallarını değiştirdik. Yeni kurallara göre, bir uçağı vurup vurmama kararı pilotlara bırakıldı" dedi.

Şimşek, darbe girişimi öncesinde Rusya'nın Türkiye'yi uyardığına ilişkin bir bilgi sahibi olmadığını da kaydetti.

IŞİD'E KARŞI İŞBİRLİĞİ

Öte yandan Şimşek, Türkiye'nin IŞİD'i düşman olarak gördüğünü ve Rusya da dahil partnerlerle IŞİD'e karşı işbirliği yapmak istediğini söyledi.