Ş. Murat Özten / Demokrat Haber İsviçre

20 Aralık’ta İsviçre’nin Almanca yayın yapan gazetelerinden Tages Woche’de yayınlanan bir haber Basel’in sol seçmenleri arasında bir bomba etkisi yarattı. Yen Duong’un imzasını taşıyan haber Sosyaldemokrat Parti (SP) içinde yaşanan bir tartışmayı konu alıyordu. Habere göre geçen yıl Federal Parlamento’ya dördüncü kez aday olan ve daha önceki üç seçim gibi yine büyük bir oy oranıyla kazanan Silvia Schenker’in, birkaç seçimdir aday olmasına rağmen Federal Parlamento seçimlerini hiç kazanamayan Mustafa Atıcı’ya parlamento yolunun açılması için görev süresi bitmeden milletvekilliğinden geri çekilmesi isteniyordu. İsviçre’de bir milletvekilliği istifa gibi bir nedenle boşalırsa yerine partisinin diğer adayı vekil olabiliyor.

Bu olay sosyal medyada da çokça tartışıldı ve adeta, saygın bir politikacı olan ve sosyal alanlarda yaptığı başarılı çalışmalarla tanınan Silvia Schenker’e karşı bir kampanyaya dönüştürüldü. Ancak Silvia Schenker üzerinde kurulan baskılara rağmen görev süresi bitiminden önce geri çekilmeyeceğini, Federal Parlamento’daki görevine devam etmeyi seçmenin kararına duyduğu saygının bir gereği olarak gördüğünü kamuoyuna açıkladı.

Pek çok SP taraftarı bu tartışmanın kamuoyu önünde cereyan etmesinden duydukları rahatsızlığı dile getiriyor. Ancak bir kez konu açıldı ve biz de tartışmaların odağındaki isim olarak Sylvia Schenker’den, bu tartışmanın öznelerinden biri olan Türkiye kökenli göçmenlerin merakını gidermesi için sorularımıza cevap vermesini rica ettik.

***

-Sayın Schenker, bahsi geçen haberde SP içinde sizinle eğer seçilirseniz bir yıl sonra geri çekilip yerinizi Mustafa Atıcı’ya bırakacağınıza dair bir anlaşma yapıldığı iddia ediliyor. Gerçekten böyle bir anlaşma yaptınız mı?

Görev sürem bitmeden geri çekileceğime dair, ne bugün ne de geçmişte kimseyle yapılmış bir anlaşma söz konusu değil. Aslına bakarsanız 2014 yılının sonlarında, parti yönetiminin yoğun rica ve ısrarları üzerine Federal Parlamento seçimlerinde bir kez daha aday olmaya hazır olduğumu açıkladım. Parti yönetimi o günlerde seçimlerden sonra henüz görev sürem bitmeden geri çekilmemi ve bu şekilde Mustafa Atıcı’ya yer açmamı arzu ettiklerini belirtmişti. Buna karşılık taahhüt ettiğim tek şey ileri bir tarihte bu konu üzerinde konuşabileceğimizdi. Ama bu kesinlikle ne bir anlaşmaydı, ne de bir vaat.

-Mustafa Atıcı’ya Federal Parlamento yolunu açmak için görev süreniz bitmeden geri çekilmeniz istendiğinde bunu reddettiniz. Bu kararınızla göçmenleri yaraladığınızı düşünüyor musunuz?

Şundan eminim ki bütün seçim başarılarımda aynı zamanda göçmenlerin oylarının büyük payı var. Bunun nedeni aynı zamanda göçmenlerin sorunlarının benim politik çalışmalarımda daima büyük bir ağırlığa sahip olmasıydı. Ayrıca, Federal Parlamento’daki çalışmalarımda sosyal olarak dezavantajlı olan ve devlet desteğine ihtiyaç duyan herkesi büyük bir tutkuyla sahipleniyor ve korumaya çalışıyorum. Bu çalışmalarımın pek çok göçmen için de çok yararlı olduğuna eminim.

Bu göçmenler beni seçen 20 binden fazla seçmene dahiller ve beni dört yıl için seçtiler, kısaltılmış bir görev süresi için değil. Yıllardır bana güvenen insanlara karşı kendimi yükümlü hissediyorum. Kararlı bir sosyaldemokrat olmama ve SP bugüne kadar hep yüreğimin partisi olmasına ve daima öyle kalacak olmasına rağmen, mutlaka siyah beyaz gibi iki seçenekten birini seçmek zorunda kaldığım ve bir uzlaşmanın mümkün olmadığı bir durumda kendimi parti yönetiminin taktik planlarından çok seçmenlerime yakın hissediyorum.

Bununla birlikte bu kararımın bazı göçmenler üzerinde hayal kırıklığı yaratmış olabileceğini de reddedemem. Ama izninizle şunu da vurgulamak istiyorum ki, bu hayal kırıklığının tam tersine onların talepleri zaten hem göçmen kökenli genç bir politikacı olan Sibel Arslan, hem partidaşım Beat Jans, hem de şahsım tarafından Federal Parlamento’da zaten en iyi şekilde temsil ediliyor.

***

SİLVİA SCHENKER KİMDİR?

1954 yılında Aarau’da dünyaya gelen Silvia Schenker 2003 yılından beri İsviçre Federal Parlamentosu’nda milletvekili olarak çalışıyor. 2006-2008 yılları arasında İsviçre Sosyaldemokrat Partisi’nin başkan yardımcılığını da yapan Schenker sosyal alanlarda yaptığı başarılı çalışmalarla tanınıyor.