Latin Amerika ülkesi Şili'deki hükümet karşıtı protestolarda polisin 16 yaşındaki bir çocuğu köprüden atması infial yarattı. Çocuk tedavi altına alınırken, görüntüler viral oldu.

Şili'nin başkenti Santiago'da cuma akşamı düzenlenen protestolarda, 'düzeni sağlamakla' görevli olan ve sert uygulamalarıyla nam salan Şili Karabinerileri (Carabineros - askeri polis), eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile saldırdı. İtalya Meydanı'nda yaşanan polis saldırılarının ardından eylemciler kaçmaya başlarken, bir polis, 16 yaşındaki çocuğu köprüden aşağı attı.

HAYATİ TEHLİKESİ YOK

Çocuk Mapocho Nehri'nin altında beton bir kanala düşerken, sığ suda yüzü yere dönük halde hareketsiz bir şekilde görüntülendi. İsmi açıklanmayan çocuğun şu an Santa María Kliniği'nde tedavi gördüğü, hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

Göstericileri örgütleyen isimlerden Pavel Pavelic Jofre, "Protestocular kaçarken, bir polisi çocuğun önünü kesip onu köprüden attığı anı gördük. Grubumuzdan iki kişi ona yardım edebildi, itfaiyeciler durumunu stabilize ettikten sonra da nehirden hastaneye taşındı" dedi.

HÜKÜMET SORUŞTURMA AÇTI, SÖZCÜ POLİSİ SAVUNDU

Şili Karabinerileri sözcüsü General Enrique Monrás ise suçlamaları reddetti. Televizyondan açıklama yapan Monrás, polisin suçu olabileceği ihtimalini dışlamamakla beraber, 'çocuğun gözaltı girişimi sırasında dengesini kaybederek düştüğüne inandığını' söyledi. Hükümet ise soruşturma açıldığını açıkladı.

Muhalefet liderleri ise başka bir dizi insan hakları ihlali ile suçlanan Şili Karabinerilerinin başkanı olan General Mario Rozas'a istifa çağrısı yaptı. Ülkenin çocuklardan soumlu ombudsmanlık kurumu da 'cinayete teşebbüs' suçlamasıyla dava açmayı planladıklarını duyurdu. 

KONTROL ALTINA ALAMAYAN ÜÇ İÇİŞLERİ BAKANI KOVULDU

Şili'de yaklaşık bir yıldır eşitsizlik, sistemik hale gelen adaletsizlik ve polis şiddetine karşı kitlesel eylemler düzenleniyor. Başsavcılık, geçtiğimiz ekim ayından bu yana Karabinerilere 8 bin 575 insan hakları ihlali suçlaması yöneltiğini, sadece 16 polisin görevden alındığını açıkladı. Gösterilerin başlamasından bu yana üç içişleri bakanının görevden alınmasına rağmen devam eden polis şiddeti, dünyadan da tepki çekti.

Şililer 25 Ekim'de de, Pinochet diktatörlüğünden kalma anayasanın değiştirilmesi yapıalcak referandumda için sandık başına gidecek.