Petrol devi Shell, Nijer Deltası'nda neden olduğu iki petrol sızıntısıyla ilgili olarak kazalardan etkilenen Bodo toplumu üyelerine 84 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Davacı 15 bin 600 Nijeryalı balıkçının avukatları, müvekkillerinin her birinin 2008 ve 2009 yıllarındaki sızıntıların neden olduğu kayıplar karşılığında 3300 dolar alacaklarını söyledi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, ödemede kalan 30 bin dolar ise bu kişilerin mensubu olduğu Bodo toplumuna bırakılacak.

Avukatlar, bu iki petrol sızıntısının Nijerya'nın güneyinde binlerce hektarlık alanda dikili Hindistan sakızı ağaçlarını etkilediğini söyledi.
Uzlaşma, İngiliz-Hollanda ortaklığındaki petrol devinin Nijerya'daki iştiraki olan SPDC tarafından açıklandı.

Şirket müdürü Mutlu Sunmonu tarafından yapılan açıklamada, petrol sızıntılarının boru hatlarındaki işletme hatası nedeniyle oluştuğu kabul edildi.

Şirket bununla birlikte kirliliğin çevreye yayılmasına bölgedeki petrol hırsızlığı ve yasadışı rafinajın neden olduğunu belirtmeye devam ediyor.
Birleşmiş Milletler, Nijerya'da yaşanan petrol sızıntılarıyla ilgili raporunda, bölgede oluşan doğal tahribatın izlerinin silinmesinin otuz yıl alabileceğini belirmişti.