Şengal’in (Sincar) Hanesor yerleşkesinde, Ezidilerin silahlı gücü Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ile Irak hükümeti yanlısı çoğunluğu Şiilerden oluşan milis gücü Haşdi Şabi arasında çıkan çatışmada 2 YBŞ’li ve 3 Haşdi Şabi mensubunun hayatını kaybettiği iddia edildi.

Rûdaw’ın haberine göre, 7 Haşdi Şabi mensubunun da yaralandığı iddia edildi. Çatışmanın, Haşdi Şabi mensuplarının Şengal - Hanesor sınırından Suriye’ye geçmeye çalışması ardından meydana geldiğini ileri sürüldü.

Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) Komutanlığı konu hakkında şu açıklamayı yaptı:

"22.09.2017 tarihinde saat 10.30 sularında Şengal’e bağlı Sikiniye-Xeyale hattında Heşdi Şabi’ye bağlı bir grup YBŞ asayiş kurallarını ihlal etmeye çalışmış alanımıza izinsiz girme teşebbüsünde bulunmuştur. Bunun üzerine YBŞ güçleri Heşdi Şabi’ye bağlı bu gruba ikazlarda bulunmuş fakat tüm ikazlara rağmen bu grup yanlış tavırlarında ısrar edip kuralları çiğnemeye çalışmıştır.
Yaşanan tartışmalar sonraki evrede kısa süreli bir çatışmaya dönüşmüştür. Çatışma ortamı her iki tarafın kendi güçlerini kontrol altına almasıyla son bulmuştur.
YBŞ olarak böylesi çatışmaların taraftarı olmadığımızı bir kez daha belirtiyoruz. YBŞ güçleri DAİŞ’ten özgürleştirdiği mıntıkalarda bir adım bile geri atmadan korumaya devam edecektir.”

"EVDE PATLAMA"

ANF’nin haberine göre de, Şengal'de Haşdi Şabi'nin kontrolünde bulunan Gir Izêr kasabasında meydana gelen bir patlamada 3 sivilin yaşamını yitirdiği bildirildi. Habere göre, evlerini kontrol etmek için giden Mirza Namet, Şerzad Şêxmûs ve Elyas Enwer, bir evde yaşanan patlama sonucu yaşamını yitirdi. İddiaya göre patlama, Haşdi Şabî'nin denetimindeki IŞİD’den kurtarılan bölgede yeterli mayın ve patlayıcı temizliği yapılmadığı için yaşandı.

EZİDİ BÖLGESİ ŞENGAL

Ezidilerin yaşadığı Şengal, Irak'ın Musul kenti yakınlarında.

IŞİD’in, 3 Ağustos 2014'te yaklaşık 5 bin Ezidiyi katletmesinin ardından, Ezidililerin silahlı gücü Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) kuruldu.

Haşdi Şabi, IŞİD’in Irak şehirlerine düzenlenen saldırıların ardından Irak’ta kuruldu.

2015 yılında oluşturulan  Haşdi Şabi, yarı askeri, milis ve paramiliter (sivil ve gönüllülerden oluşan ve devlet tarafından desteklenen silahlı oluşumlar) bir güç.