KDP peşmergelerinin Heşdi Şabi ile anlaşarak bir plan çerçevesinde çekildiğini söyleyen Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkanı Riham Hico, “Halkımızın kazanımlarına el uzatmak isteyenlere karşı direneceğimiz gibi diyaloglara da açığız” dedi. 

Kerkük’ü dün tek kurşun sıkmadan pêşmerge güçlerinden alan Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri bugün de KDP pêşmergelerinin çekilmesinden sonra sırasıyla Maxmur, Şengal, Germiyan, Celawla ve Xaneqin’e girdi. Daha önce KDP peşmergelerinin hakim olduğu Şengal kent merkezi ve çevresinde bulunan Şebabît, Solax, Til Qesep, Hemedan, Til Benat, Faprîqa Çemento, Qinê, Sinûn, Cidalê, Heyalê, Domîz, Werdiya, Golat, Niyêniyat, Herdan, Zorava ve Mezargeha Şerefedîn yerleşim yerlerine Heşdi Şabi güçleri yerleşti. Şengal’deki KDP pêşmergeleri ise hiçbir karşılık vermeden kentti terk etti. 

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkanı Riham Hico, bugünkü gelişmeleri Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi. 

‘PEŞMERGE HEŞDİ ŞABİ İLE ANLAŞARAK ÇEKİLDİ’

Peşmergenin çekilmesinin bir plan çerçevesinde olduğunu kaydeden Hico, “Pêşmergenin çekilmesi belli bir plan çerçevesinde idi. Peşmergenin olduğu alanlar Heşdi Şabi ile anlaşarak verildi. Peşmergelerin olduğu tüm alanlarda şu anda Heşdi Şabi güçleri var. Şengal’e daha önce Şengal halkını koruyacağı propagandası yapan pêşmerge bir daha Ezidi halkını kandırmak istemiştir. Halkla birlikte oldukları propagandasını sürekli yaymak istediler ama görünen o ki anlaşmalı bir şekilde, tıpkı nasıl DAİŞ ile anlaşarak Şengal katliama maruz bırakıldı, şimdi de Heşdi Şabi ile anlaşarak Şengal’den çekildiler” dedi.

‘DEMOKRATİK ÖZERK ŞENGAL İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’

“Demokratik Özerk Şengal Projesi” kapsamında mücadele edeceklerinin altını çizen Hico, “Bizler önümüze Demokratik Özerk Şengal Projesini koymuş durumdayız. Şengal’de sadece Êzidîler yok diyoruz. Şii de var, Müslüman da var, fermanda onların da evleri yakıldı, talan edildi ve katledildiler. Dolayısıyla bizim üçüncü çizgi dediğimiz kendi halklarımızın öz gücü ile özerk bir yaşam kurmak için önümüze koyduğumuz Demokratik Özerk Şengal Projemizi daha da güçlendirmek için mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu. 

‘DİRENMEYE DE DİYALOGA DA HAZIRIZ’

Riham Hico, Heşdi Şabi’nin Şengal’de olmasının kendi politikalarına etkisinin olmayacağının da altını çizerek, “Peşmerge varken de yokken de bizler kendi çizgimiz çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Heşdi Şabi’nin de olup olmaması aynı anlama geliyor. Bizim herhangi bir güce değil, bilakis halkımızın karar ve destek verdiği Demokratik Özerk Şengal modelimize Şengal’deki güçlerin ihtiyacı var. Bizler halkımızın kazanımlarına el uzatmak isteyenlere karşı direneceğimiz gibi halkımızın ihtiyaç ve çıkarlarına göre de diyaloglara açığız” şeklinde konuştu.