Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ve Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) Komutanlığı, KDP destekli Suriye Ulusal Kürt Konseyi'ne (ENKS) bağlı ve kendilerine “Rojava peşmergeleri” adı veren silahlı bir grubun Şengal’e yönelik saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Silahlı grubun amacının Şengal’i işgal etmek olduğu iddia edilen açıklamada, Şengal halkının çocuk, kadın ve yaşlı demeden bu gruba karşı çıktığı ifade edildi.

Açıklamada, “KDP’ye bağlı Êzidî olan peşmerge güçlerine sesleniyoruz; bu oyunlara gelmeyin. Bu çete grupları tüm Êzidî ve Kürdistan değerlerine karşıdır" denildi.

30 Hammer, zırhlı araçlar ve ağır silahlarla eş zamanlı saldırı yapan gruba, güçlerinin savunma çerçevesinde yanıt verdiği öne sürülen açıklamada, yaklaşık 3 saat süren çatışmada, güçlerine bağlı 7 savaşçının yaşamını yitirdiği, 20 savaşçının da yaralandığı ve arabulucu olan 2 HPG’linin de hayatını kaybettiği aktarıldı.

SALDIRI ANKARA'DAN SONRA GELDİ

“Bu saldırının Ankara görüşmelerinden sonra yapılmış olması çok tuhaf ve anlamlıdır. O görüşmelerde bu saldırı planlamalarının yapılmış olduğu çok açıktır” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, bu grubun Türkiye’nin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından eğitilip finanse edildiği öne sürüldü.

Açıklamada, silahlı grup içinde Şengal fermanı sürecinde IŞİD’in yanında Êzidî halkına saldıran Sünni Müslüman grupların da yer aldığı iddia edildi.

Açıklamada, “Êzidî halkımız bu tür bir grubu kendi topraklarında bulunmasını hiçbir şekilde kabul etmiyor ve işgalci güçler olarak görüyor. Biz Kürdistan bölgesinin peşmerge gruplarının Şengal’e girmesine karşı değiliz. Zaten Şengal’de peşmerge grupları vardır.

“Bu çete grupları şu anda tüm Şengal’de güçlerimize karşı yeni bir saldırının hazırlığını yapmaktadırlar. Böylesi bir durum olduğu sürece gerginliklere zemin olacaktır. Her koşul ve imkânda biz bölgenin savunmasını yapacağız. Toprağımız üzerinde gerçekleşen her saldırıya cevap verme gücümüz vardır. İki buçuk yıldır bunun için çok bedel verdik” denildi.

‘BU OYUNA GELMEYİN’

Açıklamada, Êzidî ve tüm bölge halklarına şu çağrı yapıldı:

“Bu vahşi saldırılara karşı sessiz kalmayın, milli ve birlik ruhuyla tavrınızı gösterin. Bu saldırı 73 fermanın devamıdır, bu yüzden Êzidî halkı bu bilinçle yaklaşmalı ve mücadelesini Kürdistan ve yurt dışında da sürdürmelidir. KDP’ye bağlı Êzidî olan peşmerge güçlerine sesleniyoruz; bu oyunlara gelmeyin. Bu çete grupları tüm Êzidî ve Kürdistan değerlerine karşıdır."

(Kaynak: Dihaber)