Türkiye’de Fırat’ın doğusuna yönelik olası harekat tartışılırken, bölgeyi kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Şam yönetimi arasında yeniden bir ‘flört’ başlamış durumda. Rusya’nın taraflara diyalog çağrısı yapmasının ardından, Suriye’deki Kürt yönetimi bu çağrıyı memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu.

RUSYA’DAN GARANTÖRLÜK TALEBİ

Reuters’ın aktadığı yazılı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un bu sabah yaptığı ‘Şam’la diyalog çağrısının memnuniyetle karşılandığı ve Rusya’nın hem destekleyici, hem de garantör olarak rol oynamasının istendiği’ belirtildi. Açıklamada, Suriyeli Kürtlerin ‘ihtilafa Suriyeliler arası diyalog yoluyla çözüm bulunması gerekliliğine uzun zamandır inandığı’ ifadeleri kullanıldı.

LAVROV NE DEDİ?

Lavrov bu sabah Kazakistan’da yaptığı açıklamada, “Bizim tavrtürımız kesinlikle Suriye’nin bu bölgesindeki sorunların Şam ve buralarda yaşayan Kürtlerin temsilcileri arasında diyalog yoluyla çözülmesinden yana” demişti. Rus bakan, “Biz diyaloğun başlamasına maksimum düzeyde katkıda bulunmaya hazırız. Diğer başlıca aktörlerin de bunu desteklemesini umuyoruz” ifadelerini kullanmıştı.