Suriye’de gözler bir kez daha Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) IŞİD operasyonlarına çevrilmiş durumda. SDG’nin Irak sınırındaki Deyrül Zor’da IŞİD’le çatışmaya girdiği ve harekâtı hızlandırdığı açıklanırken, Suriye yönetimi de sivil ölümleri gerekçe göstererek IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonu Birleşmiş Milletler’e şikâyet etti.

Suriye-Irak sınırındaki operasyon, Hacin bölgesine odaklanıyor. SDG’nin sahada IŞİD’le çatıştığı, koalisyon güçlerinin örgütün elinde olan bölgelere hava bombardımanı düzenlediği belirtiliyor.

ABD Başkanı’nın IŞİD karştı koalisyondaki özel temsilcisi Brett McGurk de, dün Irak’ta bir dizi temasta bulunarak iki ülkenin sınırındaki operasyon koordineli bir şekilde yürütülmesi gerektiğini söyledi. McGurk Twitter’dan yaptığı açıklamada, Suriye’nin doğusundaki operasyonları hızlandırmaya hazırlandıklarını, bu sırada Irak güçlerine sınır bölgelerindeki uyuyan IŞİD hücrelerini etkisiz hale getirmeleri için koalisyon desteği verileceğini söyledi.

ŞAM’DAN BM’YE ŞİKÂYET

Öte yandan, SDG’nin kara harekâtını hava saldırılarıyla destekleyen koalisyon uçaklarının sivilleri öldürdüğü iddiaları da eksik değil. Suriye yönetimi, ABD liderliğindeki koalisyonun Deyrül Zor vilayetinin doğusundaki Hacin’de 26 sivili öldürdüğü gerekçesiyle Birleşmiş Milletler’e şikâyette bulundu. Suriye Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği ile Güvenlik Konseyi Başkanlığı’na birer mektup göndererek, ‘Hacin’de suç işlendiği’ne dikkat çekti. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de cuma günü Hacin ve yakınındaki al Shafa köyüne düzenlenen hava saldırılarında 17’si çocuk 41 kişinin öldüğü bilgisini geçti.

ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon ise söz konusu saldırılarda IŞİD’in bir gözlem noktasının yok edildiğini, saldırı sırasında bölgede sivil olmadığını savundu. Koalisyondan tapılan açıklamada ‘sivil ölümleri iddiasının ilk olarak IŞİD tarafından yayıldığı’ belirtildi. 

Kaynak: Gazete Duvar