Suriye yönetimi, Türkiye’nin harekatı sonrasında sınır bölgeleri konusunda bir anlaşma yaptığı Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) ülkenin ordusuna katılmaya çağırdı. SDG ise yanıtında, özel statü şartı koştu.

Şam’ın çağrısı, SDG’nin Türkiye ile Rusya arasında yapılan anlaşma uyarınca sınırın 30 kilometre güneyine çekilmesinin ve bu bölgelere Suriye sınır muhafızları ile Rus askeri polisinin konuşlanmasından bir gün sonra geldi.

Suriye Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Silahlı kuvvetler komutanlığı, saflarına katılmak isteyen SDG birliklerini karşılamaya hazırdır” denildi. Açıklamada, zorunlu askerliğini yapmamış SDG üyelerine af vaat edilirken, ‘Kürt azınlık da dahil tüm Suriyelilerin tek bir düşmanla karşı karşıya olduğu, Türkiye’nin harekâtına karşı birleşmeleri gerektiği’ yönünde ifadeler kullanıldı.

Suriye İçişleri Bakanlığı da, ülkenin kuzeydoğusundaki vatandaşları güvenlik hizmeti sağlamaya hazır olduğunu belirterek, özerk Kürt yönetiminin iç güvenlik birimi olan Asayiş güçlerine devlet saflarına katılma çağrısı yaptı.

SİYASİ ANLAŞMAYA DAYALI ÖZEL STATÜ VE YENİDEN YAPILANMA ŞARTI

SDG’nin aynı gün içinde hızla gelen yanıtındaysa teklif bu haliyle reddedildi. SDG’nin açıklamasında Suriye savunma bakanlığının ‘ülkeyi koruma yönündeki girişiminin takdir edildiği’ belirtildi ancak sözü edilen birliğin siyasi bir anlaşmaya dayanması talep edildi.

Açıklamada, ‘saflarda böylesi bir birliğin, SDG’nin özel statüsü ile yapısını tanıyan ve muhafaza eden bir siyasi anlaşmadan yola çıkarak sağlanması gerektiği’ yanıtı verildi. SDG, böyle bir adımın ‘Suriye ordusunu birleşme çabalarının şemsiyesi haline getirmek amacıyla yeniden yapılandırmak için sağlıklı bir mekanizmayı gerektirdiğini’ belirtti.

SDG Genel Komutanı Mazlum Kobani de, SDG üyelerinin Suriye ordusuna bireysel olarak katılmasını reddettiklerini, SDG’nin statüsünün korunmasını istediklerini söyledi.