Paris saldırıları ardından acil gündemle toplanan Avrupa Komisyonu, Schengen bölgesinde AB vatandaşı olmayanlara uygulanan güvenlik kontrollerin 2016'dan itibaren artık AB vatandaşlarına da uygulanmasına karar verdi. 

Avrupa Birliği, katılan ülkelerin sınırları içinde pasaportsuz seyahat imkanı tanıyan Schengen anlaşmasında değişiklik yapma kararı aldı. Paris saldırıları ardından gelen kararla yıl sonuna kadar sınır güvenliği konusunda köklü reformlar yapılması planlanıyor.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’ün duyurduğu değişikliğe göre, toplantıda Schengen bölgesi sınırlarındaki güvenlik tedbirlerinin acilen artırılması kararı alındı. “Bu, hayati önem taşıyan bir değişiklik” diyen Cazeneuve, daha köklü bir reformun da yolda olduğunu aktardı.

Avrupa Komisyonu, yıl sonuna kadar hayata geçecek değişiklikle, sınırda sistematik ve zorunlu kontrollerin başlatılması ve serbest seyahat hakkı tanınmış kişilerin dahi bu kontrollere tabi tutulması kararı aldı.

Yani 26 Avrupa ülkesinin katılımından oluşan pasaportsuz seyahat bölgesi Schengen’de, mevcut düzenlemeye göre sadece AB dışındaki ülkelerin vatandaşlarına uygulanan sabıka kontrolü artık AB vatandaşlarına da uygulanacak. (Al Jazeera