BM ve Arap Birliği'nin Suriye Temsilcisi Lakhdar Brahimi, ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için yapılan yeni bir girişim kapsamında Suriye lideri Beşar Esad'la görüştü.

Brahimi, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, "gelecekte atılabilecek birçok adımı görüştüklerini" söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

Suriye Temsilcisi Brahimi, Şam Havaalanı çatışmalar nedeniyle kapalı olduğundan, dün Şam'a Beyrut'tan karayoluyla geçti.

Brahimi, "Sayın cumhurbaşkanıyla görüşme onurunu yaşadım ve her zamanki gibi gelecekte atılabilecek pek çok adımla ilgili görüş alış verişinde bulunduk" dedi.

Brahimi, Ağustos'ta Suriye Temsilciliği görevine atandıktan sonra üç kez Şam'ı ziyaret etti. Ancak, şu ana dek pek bir ilerleme sağlayamadı. Muhalifler 21 aydır silahlı saldırılar düzenliyor.

RUS-ABD ÖNERİSİ İDDİASI

NTV’nin Fransız haber ajansı AFP’ye dayandırdığı haberine göre ise BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Lahdar Brahimi, Suriye'de bir geçiş hükümeti kurulmasını öngören Rus-ABD ortak önerisini, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a iletmek için Şam'a gitti.

Arap Birliği kaynaklarına göre de, Brahimi Şam'a gerçekleştirdiği sürpriz ziyarette, Esad'a Rus-ABD ortak önerisini ileteceği iddia edildi. Rusya ve ABD'nin ortak önerisi, Suriye'de bir geçiş hükümeti kurulmasını öngörüyor.

Söz konusu hükümette hem rejimden hem de muhaliflerden, tarafların karşılıklı kabul edebilecekleri isimlerin yer alması planlanıyor.

Ortak Rus-ABD önerisinin diğer ayağında ise, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görev süresinin dolduğu 2014 yılına kadar iktidarda kalmasını içeriyor. Buna karşılık Beşar Esad gelecek seçimlerde aday olmayacak.

BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Brahimi son olarak 19 Ekim'de Suriye'yi ziyaret etmişti. Brahimi, Kurban Bayramı öncesi taraflar arasında bir ateşkes sağlanması için çaba harcamış ancak başarısız olmuştu.

FIRINA DÜZENLENEN SALDIRI

Muhalif gruplar şu ana dek çatışmalarda 44 binden fazla kişinin öldüğünü söylüyor. Muhalifler dün Halfaya'daki bir fırına düzenlenen hava saldırısında 90'dan fazla kişinin öldüğünü savunuyor.

Ancak komşu Lübnan'daki BBC Muhabiri Jim Muir, şu ana dek 23 kişinin kimliğinin tespit edildiğini bildirdi.

Halfaya'daki muhaliflerden Samer el Hamawi Reuters Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Kaç kişinin öldüğünü bilmek imkansız. Olay yerine gittiğimde her yer ceset doluydu. Üç gündür un gelmiyordu. Bu yüzden çoğu kadın ve çocuk herkes fırına gitti" dedi.

Suriye devlet televizyonu ise saldırıdan "silahlı terör örgütlerini" sorumlu tuttu ve daha sonra hükümeti suçlamak için görüntü alındığını iddia etti.

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre silahlı gruplar BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Brahimi’nin Suriye ziyaretiyle eşzamanlı olarak Hama kırsalındaki Helfaya Beldesinde çocuk ve kadınları da hedef alan bir katliam yaparak, ardından Suriye ordusunu itham etmek amacıyla katliamı görüntülediler. SANA, silahlı grupların katliam yaptığını, belde dispanseri ve belediye binası dâhil devlet kurumları ve özel mülklere saldırdığını iddia etti. Belde ahalisinin orduya müdahale etmesi için yaptıkları çağrıya yanıt veren ordu birliklerinin çok sayıda silahlı militanı etkisiz hale getirdiği iddia edildi.

Özgür Suriye Ordusu, beş gün önce Halfaya'yı "kurtarılmış bölge" ilan etmişti. BBC Muhabiri Jim Muir, muhaliflerin tüm Hama'yı ele geçirerek, ellerindeki bölgeleri birbirine bağlamak istediğini söylüyor. Muir, geçmişte de, hükümet güçlerinin kaybettiği bölgeye karşı ağır bir saldırıda bulunduğunu belirtiyor. (BBC, NTV, SANA ve diğer haber kanallarından derlenmiştir)