Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin yayın organı “Kızıl Yıldız” gazetesi Türkiye ile ilgili ilginç bir iddia ortaya attı: Türkiye'nin Suriye krizindeki asıl amacı doğal gaz boru hattı...

 

Suriye’deki savaşın 'Esad gitsin veya kalsın' kavgası olmadığını belirten gazete, “Arap Baharı'ndan önce İran-Irak-Suriye üçlü enerji ittifakı kurarak, Avrupa’ya gaz ulaştırma kararı almıştı. Böyle bir gelişmeye Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye karşı çıktı. Dolayısıyla savaş demokrasi değil, enerji kavgasıdır” tespitinde bulundu.

 

NABUCCO PROJESİ VE DİĞERLERİ TUTMAYINCA...

Rusya'nın enerji kaynağı statüsünü korumaya çalıştığı dönemde ABD, Avrupa kıtasını Rusya’ya bağlı olmaksızın besleyecek Nabucco projesi çalışmalarını başlattı. Ancak bu stratejik enerji dalaşı batı lehine sonuçlanmadı.

 

Bunun üzerine yine ABD “Güney gaz koridoru” fikriyle ortaya çıktı. Burada Nabucco’dan farklı olarak büyük strateji oyununa tedarikçi olarak Türkmenistan da katılmak istendi. Türkiye’nin işin içine İran’ı da alalım önerileri ise Washington tarafından kesin bir dille reddedildi.

 

Suriye savaşının patlak vermesine aylar kala, İran, bölgede ciddi bir hamle yaptı. İran, Irak ve Suriye ile anlaşmaya vararak, 10 milyar dolara İran’ın “Güney Pars” doğal gaz yataklarından Akdeniz kıyılarına boru hattı döşeme anlaşması yaptı.

 

İran-Irak-Suriye bu projenin altına imza attığı an kendi gazını Avrupa’ya satmak isteyen S. Arabistan ve Katar, enerji denklemi dışında kalan Türkiye ile birlikte Tahran’a meydan okumaya başladı. ABD tarafından desteklenen bu üç ülkenin Orta Doğu bölgesinden Avrupa’ya Türkiye üzerinden ulaştırılacak çok farklı enerji projesi üzerinde duruluyordu.

 

Rusya’nın küresel enerji denkleminde konumunu zayıflatmaya yönelik “Nabucco”, “Güney Enerji Koridoru” ve “Güney Pars” projeleri Suriye krizi fitilini ateşlerken, Rusya Karadeniz geçişli ve yine Türkiye’den aldığı izinle inşa edilecek “Güney Akım” doğal gaz boru hattı projesini ilerletmeye devam ediyor” dendi.