Paris - Venezüella’da 2009 yılında çok sayıda silah ve mühimmatla yakalanan bir Fransız vatandaşının sınırdışı edildiği açıklandı. Frédéric Laurent Bouquet isimli kişinin İsrail’de eğitim aldığı ve Fransız askeri istihbarat servisi üyesi olduğunu itiraf ettiği bildirildi.

Venezüella cezaevi servisleri bakanı İris Varela, 29 Aralık 2012’de kendi Twitter hesabında “Devlet Başkanı’na yönelik suikast” planından dolayı mahkum olan ve cezasını çeken Frédéric Laurent Bouquet isimli “Fransız ajanını”nın sınırdışı edildiğini duyurdu.

Varela’ya göre Bouquet 18 Haziran 2009’da yakalandı ve Chavez’e yönelik komplo hazırlığında olduğunu itiraf etti.

Bu bilgiler Ouest-France ve Le Journal du Siècle gazeteleri ile La Voix de la Russie (Rusya’nın Sesi Radyosu) tarafından yayınlandı.

Dönemin İçişleri Bakanı Tarık El Aisami, Bouquet ile birlikte Dominik Cumhuriyeti vatandaşı üç kişinin yakalandığını belirtirken, bunların Chavez’e karşı bir suikast planına karışmış olabileceğini söylemişti.

Voltairenet isimli Fransız sitesine göre Venezüella’da polis, dört kişinin kaldığı apartmanda 500 gram C4 patlayıcı, 5’i dürbünlü, 5’i lazerli ve biri de susturuculu olmak üzere 14 tüfek, özel kablolar, 11 adet elektronik fünye, çeşitli kalibrelerde 19 bin 721 mermi, 3 hafif makineli tüfek, farklı kalibrelerde 4 tabanca, 11 radyo ekipmanı, 3 telsiz ve bir telsiz sistemi, 12 kalibreli 5 av tüfeği, 2 çelik yelek, 7 askeri üniforma, 8 el bombası, 1 gaz maskesi, bir savaş bıçağı ve 9 şişe barut ele geçirmişti.

Söz konusu Fransız site de Bouquet’in yargılandığı dava sırasında İsrail’de eğitim aldığını ve Fransız askeri istihbarat servisinin bir ajanı olduğunu kabul ettiğini belirtiyor. Bouquet’in ayrıca Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’e suikast hazırlığında olduğunu itiraf ettiği belirtildi.

Bouquet, “yasadışı silah bulundurmaktan” 4 yıl hapse mahkum edilmişti. Cezasını tamamladıktan sonra, Yulismar Jaime isimli hakimin talimatı ile hücresinden çıkarıldı ve “ulusal güvenliğe zarar verdiği” gerekçesiyle sınırdışı edildi. Bouquet’in hangi ülkeye sınırdışı edildiği konusunda bilgi verilmedi.

Venezüella makamları bugüne kadar konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçındı. Caracas’taki Fransa Büyükelçiliği de konuya ilişkin açıklamada bulunmadı.

Voltairenet, Bouquet olayına ilişkin şu sonuçlara varıyor: “1-(Eski) Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy mevkidaşı Hugo Chavez’in öldürülmesini finanse etti. 2- Operasyon fiyasko ile sonuçlandı. 3-Sarkozy döneminde bu olayın üzerinin örtülmesi için Fransa para ödedi.