İngiltere, nükleer enerji alanında işbirliğinin geliştirilmesi için Fransa ile bir anlaşma imzalayacak.

 

İngiltere'nin "enerji kaynakları alanında çeşitlilik" stratejisi çerçevesinde, hükümet, bu anlaşmayla nükleer enerjiye olan taahhütlerin bir kez daha vurgulandığını ileri sürüyor.

 

Koalisyon hükümeti, bu anlaşma sayesinde nükleer enerji alanında 500 milyon sterlinden fazla değerde ticari anlaşmalar yapılacağını ve İngiltere'de 1500 kişiye iş olanağı yaratılacağını savunuyor.

 

BBC’nin haberine göre, İngiltere ve Fransa hükümetlerinin, "nükleer alandaki acil durumlara uluslararası düzeyde daha iyi yanıt verilebilmesi ve sivil yaşamda kullanılacak nükleer enerjinin güvenliği için işbirliği ve yararlı uygulamaların değiş tokuşu konusunda ortak çerçeve oluşturulması amacıyla, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'yla birlikte çalışacakları" kaydedildi.

 

İngiltere Başbakanı David Cameron ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Paris'te yapacakları zirvede gündeme gelecek konulardan bir başkası da savunma olacak.

 

Zirvede, gelecekte, ortaklaşa bir insansız uçak geliştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığının açıklanması bekleniyor.

 

İngiltere ve Fransa'da sivil amaçlı nükleer enerji endüstrisinde çalışan kamu ve özel sektör kuruluşları, eğitim, araştırma, kalkınma ve güvenlik de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda daha yakın işbirliğine gidecekler.

 

İngiltere hükümeti 2025 yılına dek Bradwell, Hartlepool, Heysham, Hinkley Point, Oldbury, Sellafield, Sizewell, Wylfa'da, mevcut santrallerin yanında 8 yeni nükleer santral yapılacağını belirtmişti. İngiliz Rolls-Royce şirketinin planlanan nükleer santrallerden ilkinin yapımında 400 milyon sterlinlik bir pay alması bekleniyor. Fransız Areva şirketinin nükleer reaktörlerin çekirdeğini temin edeceği ve  Rolls-Royce’un da diğer teknik işleri üstleneceği  ifade ediliyor.