Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna yakınlarında yer alan Haciçi'ye bağlı Mişeviçi köyünde, yeni bir toplu mezar tespit edildi. Mezardan birçok insan kemiğinin yanı sıra 12'ye 5 kala durmuş bir kol saati de çıkarıldı.

Bosna Hersek'de yeni bulunan toplu mezardan çıkanlar tüyleri diken diken etti. Sırp birlikleri tarafından 1992 yılında bölgede katledilen Boşnaklar'ın gömüldüğü mezarın bulunması üzerine kazı çalışması başlatıldı.

Bosna-Hersek Kayıplar Arama Enstitüsü sözcüsü Leyla Çengiç, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna-Hersek Savcılığı'nın talimatı üzerine açılan toplu mezarda, çok sayıda insan kemiği ve özel eşya tespit edildiğini bildirdi.

Kazı çalışması başlatılan toplu mezarda şu ana kadar birçok kişiye ait kemikler bulunduğunu belirten Çengiç, "Kazılarda birçok kemik, kafatası ile 12'ye 5 kala durmuş bir kol saati bulundu. Şimdiye kadar iki Boşnak kurbana ait kemikler çıkarıldı. Bunun mezarda bulunan nüfus cüzdanlarına göre tespit edildiğini söyleyebilirim" dedi.

Leyla Çengiç, toplu mezarın Mişeviçi köyüne giden yolun kenarında tespit edildiğini, kurbanlara ait kemiklerin ise toprağın 30 santimetre altında bulunduğunu belirtti.

DNA ANALİZLERİ YAPILACAK

Saraybosna yakınlarındaki Haciçi'de Bosna savaşı (1992-1995) esnasında kaybolan 99 kişinin hala arandığına dikkati çeken Çengiç, tespit edilen mezar bölgesine kayıp yakınlarının da geldiğini, mezardan çıkarılan kemiklerin DNA analizi için Boşnaklar'ın yaşadığı Visoko kentine götürülmesini talep ettiklerini anlattı. Çengiç, kemik kalıntılarının Sırplar'ın yaşadığı Milyeviç'e götürülmesinin planlandığını belirtti.

Bosna-Hersek Kayıplar Arama Enstitüsü verilerine göre, 1995 yılından bu yana ülke genelinde 500'den fazla toplu, 5 bin üzerinde ise tek mezar bulundu.