Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden 90’ı aşkın sanatçı, oyuncu, yönetmen ve akademisyen, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’e açık bir mektup yazarak Türkiye’nin Afrin harekâtına karşı tavır alma çağrısında bulundu. Açık mektubu imzalayanlar arasında bulunan Stuttgart Tasarım, Sanat ve Medya Yüksek Okulu’ndan Prof. Peter Ott, “Türkiye’nin Afrin’e saldırısı karşısında Alman siyasetinin göstermiş olduğu pasifliği” eleştirdiklerini belirtti.

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre mektupta, siyasilere “Avrupa’nın değerlerini inandırıcı bir şekilde savunma ve somut olarak demokrasi, uluslararası hukuk ve insan hakları için çaba gösterme” çağrısı yapıldı. Ayrıca Avrupa Birliği ve Almanya’nın, “Türk hükümetinin Suriye’ye yönelik saldırısına derhal son vermesi için eldeki bütün imkânlarla mücadele etmesi” gerektiği savunuldu.

Mektupta Afrin’de ‘demokratik bir toplum kurma’ çabası gösterildiği ve ‘bunun desteklenmesi gerektiği’ ifadeleri kullanıldı. Almanya’nın, ‘bölgesel rejimlerin, özellikle de NATO ortağı olan Türkiye’nin bu ümit veren gelişmeyi yerle bir edilmeye çalışması karşısında sessiz kalmaması ve durumu görmezden gelmemesi gerektiği’ savunuldu. Mektupta, Merkel ve Gabriel’e nüfuzlarını kullanarak dış politikadaki sorumluluklarına uygun bir tutum izlemeleri çağrısında bulunuldu.

Mektubu imzalayanlar arasında oyuncu Peter Lohmeyer, yönetmen Ayşe Polat, aktris Maria Schrader, sanatçı Daniel Richter, yönetmen Yüksel Yavuz gibi isimler bulunuyor.