Stockholm - İskandinavya’nın yerli halkı Samiler (Laponlar) Norveç, İsveç, Finlandiya ve Rusya’da yoğun olarak yaşadıkları yerleşim birimlerinde bir araya gelerek ulusal günlerini kutladılar.

 

Sami nüfusunun en yoğun olduğu Norveç’te ulusal gün dolayısıyla parlamento binası ile resmi kuruluş ve belediyelere Norveç bayrağının yanı sıra Sami bayrağı çekildi. Norveç’in başkenti Oslo’da yapılan kutlamaları devlet televizyonu naklen yayınladı. Samiler aynı uygulamaların İsveç ve Finlandiya’da da olmasını talep ediyorlar.

 

İsveç’te Samiler ulusal günlerini 8 yerleşim biriminde düzenledikleri etkinliklerle kutladılar. En büyük kutlama İsveç’in kuzeyinde Samilerin yoğun olarak yaşadıkları Kiruna ilinde yapıldı. Belediye Binasında düzenlenen anma törenine katılan Sami Meclisi Başkanı Stefan Mikaelsson “Sami örgütlerinin kurulmasının yasak olduğu dönemlerden Belediye Saraylarında anmaların yapıldığı günlere gelinmesinin büyük bir ilerleme olduğunu” kaydetti ve bunun sürdürülen çaba ve mücadele sonucu gerçekleştiğini söyledi. Sami ulusal marşının söylenmesinin ardından Sami sanatçılar kendi dillerinde Jojka olarak adlandırdıkları şarkıları söylediler.

 

Tüm Samileri temsil eden Sami Meclisi 1992 yılında Helsinki’de toplanarak 6 Şubat gününü tüm Samiler için ulusal gün olarak ilan etti. Her yıl 6 Şubat günü İsveç, Norveç, Finlandiya ve Rusya’da Samiler ulusal günlerini kutluyorlar. Her geçen yıl Samiler açısından ulusal günün önemi artıyor. 4 ülkede yaşayan Samiler 1986 yılında da ortak bir bayrağın kullanılması üzerinde görüş birliğine varmışlardı. Sami bayrağı üzerinde bulunan kırmızı daire güneşi, mavi daire ise ayı temsil ediyor. Bayraktaki kırmızı, sarı, yeşil ve mavi renkleri de Samilerin giydikleri ulusal kıyafetlerindeki renkleri yansıtıyor.

 

İskandinavya’nın kuzeyindeki toprakları dört ülke arasında paylaşılan Samiler yüz yıllar boyunca baskı, saldırı, ayrımcılığa tabi tutuldular. Dinleri, dilleri ve kültürleri yasaklandı. Uzun mücadeleler sonucu pek çok haklarını almalarına rağmen Samilere yönelik ırkçı ve ayrımcı tutumlar günümüzde de sürüyor. Uluslararası kurum ve kuruluşlardan gelen tepkilere rağmen İsveç Hükümeti hala yerli halkların haklarını güvence altına alan ILO’nun 169. Maddesini imzalamıyor.

 

İskandinavya’da 80 ila 100 bin civarında Saminin yaşadığı tahmin ediliyor. (ANF)