Şam yönetiminin, Suriye Demokratik Güçleri’ne katılan (SDG) Arapların ayrılması için baskı yaptığı öne sürüldü.

İddiaya göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yardımcısı Ali Memluk 5 Aralık’ta Kamışlı’ya yaptığı ziyarette, ‘çocuklarını SDG’den almaları için Arap aşiretlere baskı yaptı’.

İddia, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’ndaki (Rojava) Süryani Birlik Partisi Genel Başkanı Senharib Bersum’dan geldi. Memluk’un Kamışlı ziyaretinde Arap aşiretlerle yaptığı görüşmeyi Rudaw’a değerlendiren Bersum, “Ali Memluk çocuklarını SDG’den ayırmaları için Arap aşiretlere baskı yaptı. Görüşmenin ana konusu buydu. Bence Şam bu adımla istediği sonuçları alamayacak. Ali Memluk bölgedeki bileşenler arasında bir fitne çıkarmak istiyor. Özellikle Araplar üzerinden yapmak istediği şey bölge için iyi değil. Bölgede yaşayan Kürt, Arap ve Süryani halklarının çıkarına değil” dedi.

“Daha önce bu şekilde yaptıkları girişimlerden istedikleri sonuçları alamadılar” diyen Süryani lider, “SDG’nin bölgedeki bileşenlerin aralarında yaptıkları anlaşma ile IŞİD’i yenilgiye uğratması bütün Suriye halkının çıkarınaydı. Bu güçleri yıkmak ve dağıtmak için herhangi bir çaba içerisinde olmamaları gerekiyor. Aksine onlara Suriye gücü gibi bakılması gerekiyor ki, Suriye’nin savunma gücünün bir parçası olmaları için askeri müzakereler yapılmalı” ifadelerini kullandı.

Süryani lider, Suriyeli Kürtlerin Şam yönetimiyle bir diyalog ve müzakere mekanizması kurulmasını istediğini ve hiçbir önşartı olmadığını söyledi. Bersum, Türkiye’nin son operasyonundan Süryani halkının zarar gördüğü ve çok sayıda Süryani ailenin göç etmek zorunda kaldığı görüşünü de paylaştı.

Kaynak: Rudaw