Suriye Dışişleri Bakanlığı, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Amerikan bir petrol şirketi arasında yapılan anlaşmayı kınadı. Devlet medyasından yayımlanan açıklamada, “Suriye’nin petrolünü çalma amaçlı yasadışı anlaşma” vurgusu yapıldı.

Açıklamada, anlaşma için ‘tam teşekküllü nitelikli bir hırsızlık’ denilirken, “SDG ile bir Amerikan petrol şirketinin, Amerikan yönetiminin desteğiyle imzaladığı, Suriye’nin petrolünü çalma amaçlı anlaşmayı en sert dille kınıyoruz” denildi. Şam yönetimi, “Bu anlaşmanın içi boştur ve yasal bir dayanağı yoktur” ifadelerini kullandı.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, anlaşmanın ‘sadece çalan hırsızlarla satın alan hırsızlar arasında bir anlaşma’ olarak tanımlanabileceği belirtilen açıklamada, SDG’den de ‘Amerikan işgalinin elinde ucuz bir kukla olmayı kabul eden işbirlikçi milisler’ diye söz edildi.

NE OLMUŞTU?

SDG’nin Delta Crescent Energy LLC isimli Amerikan petrol şirketiyle bir anlaşma imzaladığı haberi, ilk olarak Al Monitor sitesinde yayımlanmıştı. Gazeteci Amberin Zaman’ın imzasını taşıyan haberde, anlaşmanın ‘Beyaz Saray’ın bilgisi ve teşviki ile imzalandığı’, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin Türkiye’ye anlaşma hakkında bilgi verdiği ve ‘Ankara’nın olumsuz tepki göstermediği’ aktarılıyordu.