Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin yoğun olduğu ve Rojava olarak adlandırılan bölgede faaliyet gösteren, Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) lideri Salih Müslim, Suriye’de rejimin çöküşünün herkes için facia olacağını söyledi.

İngiliz Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn’ün sorularını yanıtlayan Müslim, “Selefiler yüzünden rejim çökerse, bu herkes için facia olur” dedi.

Esad yönetiminin yerine daha makul bir alternatifin gelmesini tümüyle desteklediğini anımsatan Müslim, ancak radikal İslamcı grupların başkent Şam’a çok yakın olduklarını ileri sürdü.

Suriye’deki tek tehdidin IŞİD olmadığını söyleyen Müslim, El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi ve yine El Kaide bağlantılı Ahrar’uş Şam grubunun da IŞİD’le aynı mantığı paylaştığını kaydetti.

Müslim, Rus birliklerin Suriye’de savaşa katılacağı yönündeki iddialara katılmadığını söyledi. PYD lideri geçtiğimiz ay Moskova’ya yaptığı ziyarette Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov’un kendisine garanti verdiğini kaydetti.

PYD’nin Eşbaşkanı Salih Müslim, Independent gazetesinde yer alan “PYD’nin silahlı gücü YPG Cerablus’u ele geçirme planı yapıyor” haberlerini yalanlamadı. Hürriyet’in telefonla ulaştığı Müslim, “YPG’nin Cerablus’u IŞİD’den geri alma planı var mı?” sorusuna, “Şu anda çok önemli bir toplantıdayım” yanıtını verdi. Müslim, “Bu iddiayı yalanlamıyorsunuz değil mi?” sorusuna da, “Vallahi hayır. Şimdi konuşmak istemiyorum” cevabını vermekle yetindi. (Kaynak: Hürriyet)