Avrupa Birliği dün gerçekleştirdiği toplantıda Ukrayna'da bir ateşkesin gerçekleştirilmiş gibi görünmesine rağmen Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulayarak Moskova üzerindeki baskıyı artırma kararı alırken, ABD Başkanı Barack Obama da bu yaptırımlara katılacaklarını söyledi.

ABD ve AB aynı zamanda Rusya'nın yapılan anlaşmalara sadık kalması ve Ukrayna hükümeti ile Rus ayrılıkçılar arasındaki çatışmaların durulmasını sağlaması halinde yaptırımların hafifletilebileceğini de söylediler.

AB tarafından alınan ve ilk olarak Pazartesi onaylanan önlemler bugün devreye girecek ve Rusya ile olan ticaret ve finansal bağlantıları sınırlandıracak.

ABD'nin de katılmasıyla beraber yaptırımlar Rusya üzerinde uygulanan en büyük yaptırımlar olarak kayda geçecek ve devlet şirketleriyle beraber çalışan Exxon Mobil gibi enerji devlerini de etkileyecek.

Obama yaptığı bir açıklamada "Bu önlemler Rusya'nın siyasi izolasyonunu artıracak ve özellikle Başkan Putin ve çevresindekiler için önemli olan alanlarda ekonomik maliyetleri yükseltecek" dedi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov yeni yaptırımlardan dolayı üzgün olduğunu söyleyerek bunların yasadışı olduğunu belirtti.

 Peskov, "Rusya'nın doğu Ukrayna'daki çatışmalarda akan kanı durdurma ve barışçıl bir çözüm bulma çabaları göz önüne alındığında bugün açıklanan adımlar anlaşılamaz" ifadelerini kullandı.

Moskova ise kendi yaptırımlarıyla karşılık verebileceği tehdidinde bulunarak bu yaptırımların Rus hava sahasını Batı havayollarına kapatma, ikinci el otomobillerin ithalatı ve bazı tekstillerin alımı gibi uygulamalar da içerebileceğini söyledi.

Avrupa Birliği yaptırımları onaylamakla beraber ay sonu itibariyle durumu yeniden gözden geçirmek için anlaşmaya vardı. (WSJ Türkçe)