Rus Ria Novosti ajası NATO'nun Suriye'nin hava koruma sistemlerini denediğini öne sürdü.

 

Ajansın Saïd Aminov isimli uzmana dayandırdığı habere göre, düşürülen uçak Suriye Hava korunma sistemlerini denemek için uçuyordu. Ajansın verdiği ve "Rus Uluslararası silah satış analiz merkezi" uzmanlarından Igor Korotchenko'ya dayandırılan başka bir haberde ise NATO üyesi olan Türkiye'nin, Suriye çevresindeki radyo-elektronik aktiviteler ile ilgili yaptığı uçuşların sonuçları NATO mensubu diğer ülkelere aktarılıyor.

 

SURİYE İÇİN İÇ DİYALOG LAZIM

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın başkanı Sergey Narışkin, Suriye'deki sorunun yalnızca iç diyalog yoluyla çözülebileceğini iddia etti.

 

Narışkin, Belarus'un başkenti Minsk'teki Kamu Yönetimi Akademisi'nde öğrenci ve öğretim görevlilerine yönelik konuşmasında, ''Biz Suriye sorununun sadece iç diyalog temelinde, çatışan taraflar arasındaki diyalog yoluyla çözülebileceğine inanıyoruz'' dedi.

 

Duma'nın Şubat ayında Suriye'deki olaylarla ilgili bir açıklama yayımladığını ifade eden Narışkin, ''Bu sıcak bölge endişelerimizin artmasına neden oluyor. Biz bazı batılı ülkelerin pozisyonuna karşı tutumumuzu çok açık bir şekilde dile getirdik'' diye konuştu.

 

Narışkin, Suriye'ye karşı güç kullanımının engellenmesi için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirterek, ''Uluslararası topluluğu mümkün olan her fırsatta güç kullanımına karşı uyaracağız. Bu (güç kullanımı) durumu sadece daha kötü hale getirir ve iç savaşa yol açar'' dedi.

 

"NAZİZMİ BİTİREN RUSYA, SURİYE'DE KAN AKMASINI ÖNLER"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 7 yıl aradan sonra dün ilk kez İsrail'i ziyaret etti. Putin'in iki günlük Ortadoğu turunun ilk durağı Kudüs'teki görüşmeler, Suriye'nin Türk jetini düşürmesinden sonra yükselen tansiyonun gölgesinde geçti. Putin'in ziyareti, Nazi Almanyası'na karşı Kızıl Ordu'nun kazandığı zafer anısına sahil kenti Netanya'da inşa edilen anıtın açılışı ile başladı. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, "Nazizmin üstesinden gelen Rusya'nın, Suriye'de akan kanı da önleyeceğini" belirtti. Putin'in Başbakan Benyamin Netanyahu ile görüşmesinde ise İran'ın nükleer programı ana gündem maddesi idi. Putin, bugün de Filistin lideri Mahmut Abbas ve Ürdün Kralı 2'nci Abdullah'la görüşecek.