Dün (7 şubat), 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'nın resmi açılışına saatler kala Rusya Federasyonu'na bağlı Çerkes Cumhuriyetlerinden Kabardey Balkar Cumhuriyeti'nin başkenti Nalçik'de yüzlerce Çerkes yaptıkları eylem ile olimpiyatları protesto etti.

Sayıları 250 kişiyi bulan ve olimpiyat karşıtı yazılarla donatılmış araçlarla bu protestoyu gerçekleştirenleri hemen gözaltına alan Rusya'dan henüz bir açıklama gelmiş değil.

Rusya İnsan Hakları Derneği Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Şubesi Başkanı Valeri Hatajuko’dan edinilen bilgiye göre; dün (07 Şubat) Nalçik’te Çerkes aktivistler tarafından yapılan olimpiyat protestosu eyleminde, KBC saati itibarıyla 18.30'da 29 aktivist gözaltına alındı.

Gözaltı işlemini gerçekleştiren yerel polisler, aktivistlerin taşıdığı Çerkes bayraklarına, "Sochi the Land of Circassian Genocide" yazılı pankartlara ve kullandıkları altı araca plakalarını sökerek el koydular.

Kaberdey Balkar Cumhuriyeti'ndeki bu gelişmeler, Türkiye'deki Çerkesler tarafından da dikkatli bir şekilde takip ediliyor. Soçi kış olimpiyatlarına yönelik protestolarda ve çalışmalarda yer alan İstanbul Çerkes Derneği aktivistlerinden Taner Yavaş;  ''Rusya'nın, anavatandaki soydaşlarımıza yönelik baskı ve yıldırma politikalarına sessiz kalmayacağız. Türkiye'de yaşayan Çerkesler olarak bu tür olayları dikkatli bir şekilde takip ediyoruz. Gözaltıların sayısı artar ve kanunlar çerçevesinde hareket edip demokratik haklarını kullanmış olan gözaltındaki aktivistler serbest bırakılmaz ise daha önceden olduğu gibi Rusya konsoloslukları önünde protesto eylemleri gerçekleştireceğiz. Dünya'nın dikkatini Rusya'nın bu keyfi uygulamalarına çekmeye devam edeceğiz'' açıklamasını yaparak Çerkeslerin konu hakkındaki düşüncelerini dile getirdi.

Olimpiyatlar öncesi muhtemel bir saldırı veya olimpiyat karşıtı kitlesel protestoya engel olmak isteyen Rusya yönetimi bölgede sıkı önlemler almıştı ve olağan üstü uygulamalar ile söz konusu gelişmelerin önüne geçmeye çalışmıştı. Kafkasya'da yaşayan insanlardan tükürük örnekleri alınarak DNA kayıtlarının tutulması, bölge halkının seyahat özgürlüklerinin kısıtlanması, olimpiyatların yapılacağı bölgeye yakın yerlerde yaşayan insanların başka yerlere zorla iskan edilmesi, keyfi gözaltılar, diaspora Çerkeslerinin anavatana girişlerinin göstermelik nedenlerle engellenmesi, olimpiyat aleyhtarı eylem ve söylemlere sert tepki gösterilmesi gibi çok sayıda uygulama Rusya tarafından gündeme getirildi. (Demokrat Haber)