Life News haber ajansından edinilen bilgiye göre Soçi 2014 olimpiyatları için yapılan inşaatlarda çalışan işçilerin, inşaat alanlarında anadilleri ile konuşmaları yasaklandı. Haber ajansı, inşaat alanlarına asılan bildirinin, Tacikce, Kazakça ve Özbekçe olarak ‘Rusça konuşulması’ uyarısını içerdiğini duyurdu. ‘Uyarı metninde’ Çerkesceninde yer alması dikkatleri çekti.

Krasna-Polyana’daki inşaat alanlarında, düzgün olmayan bir Çerkesce ile söz konusu yasağı bildiren ilanlarda "Строй площадкэм урысыбзэкIэ шIущыгущэI. Штраф 100 руб. – İnşaat alanında Rusça Konuşun. Cezası 100 Ruble" yazılı.

Soçi 2014 Olimpiyat tesisleri inşaatlarında anadilinde konuşanlara uygulanan "100 rublelik ceza" uygulaması üzerine Life News’in müteahhit firma yetkilileri ile yaptığı görüşmede yetkililer şöyle bir açıklama yaptılar:

“Olimpiyat tesisleri inşaatında 20’den fazla sayıda millete mensup insan çalışıyor. Böylesi bir durumda dil sorunu da can güvenliği için önem kazanıyor. Bir vinç sürücüsünün Özbekçe "yoldan çekilin" diye bağırdığını ve diğer Tacik işçinin bunu anlamadığını bir düşünün.”

İnşaat alanında çalışan işçiler ise bu yasakla yöneticilerin işçilerin aralarında konuşmalarına engel olmak amacı güttüklerini düşünüyor. 

Cherkessia.net / Soçi