Rusya’da 4 Kasım, 1612’de Rusya’nın Polonyalı işgalciler tarafından kurtarılmasının yıldönümü olarak kutlanıyor. 'Ulusal Birlik Günü' altında bu yıl Rusya genelinde düzenlenen yüzlerce etkinlik arasında aşırı sağcıların katıldığı 'Rus Yürüyüşü' dikkat çekti.

'Rusya yalnızca Ruslarındır' sloganlarının atıldığı gösteride 'Güçlü ve Slav bir Rusya' talep edildi.

Gösteriye katılımın 20 bini bulduğunu ileri süren organizatörlerden Aleksander Belov, 'Moskova uyandı. Ruslar kimliklerinin farkına vardı. Her geçen gün Rus milliyetçilerine verilen destek artarak büyüyor' dedi.

Çarlık Rusyası'nın siyah-sarı-beyaz renkli bayrağını taşıyan göstericiler, Kremlin’den Kuzey Kafkasya’ya desteğini çekmesini istedi. Göçmenlere daha sıkı kurallar getirilmesini isteyen aşırı sağcı göstericiler Nazi sembolleri taşıdı. İnterfaks ajansı, göstericilerden 30’unun gözaltına alındığını duyurdu.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİNDEN UYARI

Yürüyüşü eleştiren insan hakları örgütleri, Orta Asya ve Kafkasya kökenli göçmenleri hedef alan bir insan avı başlatılmaması uyarısında bulundu. Bundan 3 hafta önce bir Rus gencinin bir Azeri göçmen tarafından öldürülmesi, göçmen karşıtı olaylara neden olmuştu.

''Rus Yürüyüşü'' adı verilen gösteri için çağrıda bulunanlar arasında Putin karşıtı Aleksey Navalnıy’ın da bulunması dikkat çekti. Yürüyüşe katılmayan Navalnıy, Orta Asyalı göçmenlere vize zorunluluğu getirilmesini de savunuyor.

2004'te başbakan iken 'Birlik Günü' kutlamalarını başlatan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill ile birlikte Kızıl Meydan’daki anıta çelenk bıraktı. (DW Türkçe)