Mısır’da düşen Rus havayollarına ait yolcu uçağının iki kara kutusuna da ulaşıldı. Rusya Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, uçağı IŞİD’in düşürdüğü iddiası hakkında, “Bu yöndeki haberlere itibar edilemez” dedi.

Sputnik’in haberine göre, Rus yolcu uçağının Sina Yarımadası üzerinde düşmesinin ardından Rusya’da bugün ulusal yas tutuluyor. Uçaktaki 224 kişinin tamamının hayatını kaybettiği kaza, Rusya tarihinin en büyük uçak kazası olarak kayda geçti.

Kaza yerinde arama kurtarma çalışmaları sürerken, şu ana kadar 150 ceset bölgeden çıkarılarak kimlik tespiti işlemleri için Kahire’deki morga götürüldü.

DNA örneği toplama işlemleri ise St. Petersburg’da yürütülüyor. St. Petersburg Vali Yardımcısı İgor Abin, şu ana kadar kazada yakınlarını kaybeden 147 kişinin kimlik tespiti için DNA örneği verdiğini açıkladı.

İKİ KARAKUTU DA BULUNDU

Bu arada uçağın karakutularına ulaşıldı. Kazayla ilgili yürütülen soruşturmaya başkanlık eden Rusya Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, uçağın iki karakutusuna da ulaşıldığını, cihazların hafif hasarlı durumda olduğunu açıkladı.

“UÇAĞI IŞİD VURDU” İDDİASI DOĞRULANMADI

Uçağın düştüğü bölge, Mısır ordusunun IŞİD’in kolu olarak faaliyet gösteren Ensar Beytül Makdis örgütüne karşı operasyon yürüttüğü Sina Yarımadası’nda yer alıyor. Kazanın ardından uçağın “IŞİD tarafından füzeyle vurulduğu” iddiası gündeme geldi. Ancak Mısırlı ve Rus yetkililer bu iddiayı doğrulamadı. Rusya Ulaştırma Bakanı Sokolov, bu yöndeki haberlere itibar edilemeyeceğini söyledi.

RUS BAKANLAR İNCELEME İÇİN MISIR’DA

Rusya Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, Rusya Acil Durumlar Bakanı Vladimir Puçkov ve Rusya Federal Havacılık Ajansı (Rosaviatsiya) Müdürü Aleksandr Neradko, bu sabah Mısır’a gitti.

Rus yetkililer, kazanın nedenlerinin açığa çıkarılması için olay yerinde inceleme çalışmaları yürütüyor. Rosaviatsiya müdürü Neradko, “Kazanın teknik bir sorun, pilotaj hatası ya da bir füze darbesi sonucu gerçekleştiğini söylemek için henüz bir veriye sahip değiliz. Güvenilir bulgular olmadıkça herhangi bir teoriyi tartışmak anlamsız” dedi.

DÜNYADAN RUSYA’YA TAZİYE DİLEKLERİ YAĞIYOR

224 insanın hayatını kaybettiği uçak kazasının ardından, dünyanın farklı ülkelerinden Rusya’ya taziye mesajları gelmeye başladı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Rusya lideri Vladimir Putin’e ilettikleri taziye mesajında başsağlığı dileklerini ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “Bu trajik olayın ardından, Başkan Putin’e Fransa halkının başsağlığı dileklerini iletiyorum ve Rusya halkını desteklediğimizi belirtiyorum” diye yazdı.

SANA ajansının haberine göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da Putin’e yolladığı taziye mesajında “Sayın başkan ve kıymetli dostum Vladimir Putin, üzücü haberi öğrendim. En içten başsağlığı dileklerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.