Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Aleksandr Lukaşeviç, Türkiye makamlarının Moskova-Şam seferini yapan uçaktan alıkonan yükün kanunlara uygun olduğunu kabul ettiklerini ancak belgeleri konusunda sorular olduğunu ifade ettiklerini bildirdi.

 

Lukaşeviç, bugün verdiği basın brifinginde şöyle konuştu: "Türk tarafı prensip olarak alıkonan yükün geçerli hükümlere uygun olduğu konusunda şüphe sahibi değil, ancak taşınması ile ilgili bildirim düzeni konusunda bazı soruları var".

 

Lukaşeviç, “Suriye uçağında bulunan 17 Rus vatandaşına Türk güvenlik güçlerinin oldukça kaba davranmış olmaları bizim tarafımızdan sorgulanmaya devam ediliyor. Ankara yönetiminin vatandaşlarımıza kötü davranan görevlileri ortaya çıkarması için iç soruşturma başlatmasını ve alınacak sonuçları bize bildirmesini talep etmeyi sürdürüyoruz” diye konuştu.

 

Moskova’dan Şam’a gitmekte olan Suriye yolcu uçağı Türk makamları tarafından 10 Ekim akşamı Ankara havaalanına iniş yapmak zorunda bırakılmıştı. Uçakta içinde çocuklar da olmak üzere 17’si Rus toplam 35 yolcu vardı.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada uçağın sivil taşıma kurallarına aykırı bir şekilde askeri muhteviyatta yük taşıdığını söylemişti. Rus tarafı bunun öncesinde Türkiye tarafından engellenen uçakta hiçbir silahın olmadığını ve taşınan elektromekanik malzemenin sivil taşımacılık alanındaki uluslararası konvansiyonlara aykırı olmadığını, belgelerinin ise taleplere uygun bir şekilde düzenlendiğini açıklamıştı.