Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç'in "Rus savaş uçakları sivillerin hedef alıyor" misillemesini ‘absürt’ olarak niteledi. Açıklamaya neden olan Türk devletinin Kürtlere yönelik operasyonlarına yine dikkat çeken Rusya, Türk hükümete’nin Kürtlere karşı baskı uyguladığını tekrarladı.

Dışişleri’nin yazılı açıklamasında, Ankara’nın yaptığı Rusya karşıtı açıklamaların, Moskova’nın, Türkiye’nin IŞİD’le petrol ticareti yaptığına dair belgeler sunmasına verilmiş bir tepki olduğu belirtildi.

“Türk yetkililerin bu açıklamalarıyla, Rusya’yı IŞİD’le aynı kefeye koyması çok saçma” ifadelerine de yer verilen açıklamada, Ankara’nın müttefiklerinin de bu ‘uydurma suçlamaları’ karşısında sessiz kalması nedeniyle ‘üzüntü’ duyulduğu kaydedildi.

'TÜRKİYE KENDİ GERÇEK SORUNLARINI ÇÖZMEYİ DENEMELİ'

Türkiye’nin güneydoğusundaki operasyonların da eleştirildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Rusya’nın ‘sivilleri hedef alan saldırıları’ başlığında sansasyonel hikayeler uydurmak yerine, Türk yetkililer insan hakları ve basın özgürlüğüne saygı göstererek kendi ülkelerindeki gerçek sorunları çözmeyi denemeli.”

“Türkiye hükümetinin Kürt nüfusuna karşı baskı politikası izlediği bir sır değil” denilen açıklama, “Bu politikalar, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere çok sayıda sivilin ölmesine neden olacak” uyarısında bulunuldu. (Sputnik)