Türkiye’nin YPG’ye düzenlediği Afrin operasyonuna yönelik tartışmalar sürerken, hükümet yanlısı güçler bölgeye girmeye devam ediyor.

Hükümet yanlısı El Vatan gazetesi, Salı gününden bu yana rejime bağlı 500 civarında savaşçının Türkiye’nin askeri operasyonlarına karşı kenti korumak için Afrin’e girdiğini yazdı.

Gazete, grubun bölgenin sınırlarında mevzilendiğini duyurdu.

YPG’nin bir sözcüsü de, rejim yanlısı savaşçıların “Suriye topraklarını savunmak” için Kürt yetkililerin talebi üzerine Afrin’e girdiğini, yanlarında zırhlı araçların olduğunu belirtti.

RUSYA SURİYE’DEKİ GÜCÜNÜ ARTTIRIYOR

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Rusya’nın da Suriye’deki kuvvetlerini güçlendirdiği bildirildi. Moskova’nın bu çerçevede son model savaş uçakları da yolladığı gelen bilgiler arasında.

Rus haber ajansları iki adet Su-57 savaş uçağının Latakiya’daki Rus üssüne yollandığını bildirdi. Bir adet A-50 erken uyarı uçağı, dört Su-35 keti ve dört adet Su-25 savaş uçağı da Çarşamba günü Suriye’ye ulaştı.

Kremlin, bu haberlere ilişkin detaylı bir açıklama yapmadı.

RUSYA: ‘SURİYE’DE BM ATEŞKESİNİ DESTEKLEMEYİ DEĞERLENDİRECEĞİZ’

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Suriye’de ateşkes öngören bir BM Güvenlik Konseyi kararını, IŞİD ve El Kaide bağlantılı militanları kapsamaması halinde desteklemeyi değerlendireceğini belirtti.

Lavrov bu açıklamayı, Suriye’nin başkenti Şam çevresinde muhaliflerin elindeki Doğu Guta’ya rejimin saldırıları sonucunda oluşan insani krizin giderek daha vahim boyutlara ulaştığı bir dönemde yaptı.

Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü, bölgede son şiddet dalgasının başladığı Pazar gününden bu yana 335 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Suriyeli muhalif aktivistler ve ilk yardım görevlileri, bugün de 13 kişinin daha yaşamını yitirdiğini bildirdi.

İstanbul’da Rusya Başkonsolosluk binasının önünde de Doğu Guta’daki saldırıları protesto gösterisi düzenlendi. Bazı tanınmış Suriyeli muhaliflerin de aralarında olduğu grup, Rusya ve İran’dan Suriye’yi terk etmelerini isteyen Türkçe ve Arapça sloganlar attı.