Rusya’nın, Suriyeli Kürtlerle Şam yönetimi arasındaki ‘uzatmalı’ müzakerelerin durumunu ele almak için geçtiğimiz yılın son günlerinde Kamışlı’da bir dizi görüşme yaptığı iddia edildi. Buna göre, bir Rus askeri heyeti 26 Aralık 2019 günü üst düzey Suriyeli Kürt yetkililerle Kamışlı’da biraraya gelerek, tarafların uzlaşması için 10 maddelik bir yol haritası sundu.

Suudi gazetesi Şark ül Evsat’ın bölgedeki kaynaklarına dayandırdığı habere göre, 10 maddelik yol haritasında yer alan önerilerin bazıları şöyle:

-Kürtlerin Suriye Anayasa Komitesi’nin çalışmalarına katılması,

-Kürt siyasi hareketinin Suriye hükümetinde temsil edilmesi,

-Suriye sınır muhafızlarının, Irak sınırındaki Semelka’dan Fırat’ın batısındaki Menbic’e dek Türkiye sınırına konuşlandırılması,

-Şam’la Kürtler arasında ortak ekonomik ve askeri komitelerin kurulması,

-Kürtler için resmi belgelerin, Kürt öğrenciler için resmi sertifikaların çıkarılması,

-Kürt özerk yönetimiyle Suriye hükümeti arasında diyaloğun başlatılması,

-Tarafların özellikle de Rakka’nın Tabka kasabasındaki Fırat Barajı olmak üzere, enerji kaynaklarından faydalanmak için koordinasyon kurması,

-Suriye ordusunun Kürt bölgelerindeki okul ve üniversitelerden çekilmesi,

-Halep’i Elbukemal üzerinden Irak sınırına bağlayan yolun açılması,

-Fırat’ın batısında Suriye ordusunun kontrol noktalarının güvenliğinin sağlanması.

‘YENİDEN ŞAM’A GİDEBİLİRLER’

Şark ül Evsat’ın kaynaklarına göre, Rus heyet, bu önerileri 25 Aralık günü önce Şam’da hükümet yetkilileriyle ele aldı, arından da 26 Aralık gecesi Kamışlı’ya giderek önde gelen PYD yetkilileriyle görüştü. Kaynaklar, tüm tarafların görüşlerini dinleyen heyetin önümüzdeki günlerde yeni öneriler sunmak için tekrar Şam’a gidebileceğini söyledi.

Kaynak: Gazete Duvar