Rusya ve ABD arasında varılan ateşkes anlaşmasının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geleceğiyle ilgili bir madde içermediğini ifade eden Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, PYD'nin Cenevre'de temsil edilmesi gerektiğini yineledi.

Sputnik'e demeç veren Bogdanov, ABD ile yürütülen ateşkes müzakerelerinde siyasi geçiş sürecinin konuşulmadığını, dolayısıyla Esad'ın kaderinin tartışılmadığını vurguladı. Bogdanov, bu konunun Suriye'nin iç meselesi olduğunun altını çizdi.

Bogdanov, ateşkes anlaşmasının, "Cenevre'de Suriye hükümeti ile muhalif gruplar arasındaki diyalog sürecine ivme kazandırması gerektiğini" ifade etti.

'PYD IŞİD'E KARŞI DİRENİŞİ ORGANİZE EDEN ÖNCÜ GÜÇTÜ'

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Suriye Uluslararası Destek Grubu'ndaki bazı ülkelerin Suriyeli Kürtlerin katılımına karşı çıktığı için Kürtlerin diyalog masasında olup olmayacağının henüz netleşmediğini aktardı.

Bu ülkelerin PYD'yi "terör destekçisi" olarak gördüğünü anlatan Bogdanov, "Rusya, bu yaklaşımı yanlış buluyor ve PYD'nin Cenevre'ye davet edilmesi için partnerlerine çağrı yapıyor. PYD, Suriye'nin kuzeydoğusunda IŞİD'e karşı direnişi organize eden öncü güçtü" diye konuştu.

'GİZLİ PLANLAR YAPMIYORUZ'

Suudi Arabistan destekli Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Konseyi'nin Şam yönetimiyle diyaloga devam etmek için ön koşul sunmama ilkesini sürekli ihlal etmesine tepki gösteren Bogdanov, siyasi sürecin diyalogda yer almak istemeyen grupların esiri yapılmaması gerektiğini kaydetti.

Bogdanov, Rusya'nın Suriye krizini çözmek için gizli planlar yapmadığını da belirtti.

"ABD ve Suudi Arabistanlı yetkililer, Suriye ile ilgili B planları olduğunu açıkladılar. Ancak buna rağmen Rusya, B ya da C planının olmadığını duyurdu" diyen Bogdanov, Moskova'nın Viyana ve BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan anlaşmalara bağlı kalmaya devam ettiğini ve diğer ülkeleri de bu anlaşmalara bağlı kalmaya davet ettiğini söyledi.

SURİYE'DEKİ ATEŞKES

Suriye'deki bazı grupların 12 Eylül'de başlayan ateşkese uymadığına dikkat çeken Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, ABD'den bu gruplarla konuşmasını beklediklerini belirtti.

Bogdanov, muhalif grupların bu tutumunun Suriye'de barışı sağlamayacağını söyledi.