Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Türkiye’yle dün varılan mutabakat hakkında konuştu. Bogdanov, YPG’nin sınırın 30 kilometre içine çekilmesini öngören anlaşma hakkında, ‘Kürtlerin çekilme garantisi vermesini umduklarını’ söyledi.

Bogdanov, Suriyeli Kürt güçlerin ‘geri çekilmelerine karar verilen bölgeden çıkacaklarına dair garanti verip vermedikleri’ne dair soruya, “Elbette umudumuz o yönde. Onlarla temas kurduk” yanıtını verdi.

‘PETROLÜ ŞAM KONTROL ETMELİ’

Bogdanov, Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan petrol sahaları konusunda da ABD’ye tepki gösterdi. Amerikan yönetimi son olarak bu bölgelerde asker bırakmayı planladığını açıklamışken, Bogdanov “Ülkenin kuzeydoğusundaki tüm petrol tesisleri Şam’ın kontrolünde tutulmalı” diye konuştu.

SINIRA KONUŞLANMA HAZIRLIĞI

Öte yandan, bir Rus askeri polis konvoyunun Fırat Nehri’nin geçerek sınırdaki Kobani kentine doğru ilerlediği belirtildi. Türkiye’yle varılan anlaşmada, YPG’nin sınırın 30 kilometre derinine çekilmesi, Türkiye ile Rusya’nın en fazla 10 kilometre derinde ortak devriye atması öngörülüyor.