Ukrayna'da iktidar değişimi sonrasında askeri istihbarat toplama çalışmaları yürüten Kiev'deki Askeri Politikalar Araştırma Merkezi yöneticisi Dmitriy Timçuk, Rusya'nın Kırım'da büyük bir savaşa hazırlandığı iddiasını ortaya attı.

Ukrayna’daki Unian haber ajansı tarafından aktarılan Timçuk’un tespitlerine göre Rusya yönetimi şu anda Karadeniz kıyısında kendi topraklarındaki Novorosiysk liman şehrinde Kırım’a gönderilmek üzere büyük bir askeri birlik hazırlıyor.

Bu askeri birlikte yer alan 120 zırhlı araç arasında toplu imha silahı sınıfına giren Grad füze sistemlerinin bulunduğu da belirtiliyor.

Meydan muharebelerinde düşman birliklerine yaylım füze ateşi açma özelliğine sahip Grad füze sistemi ateşlendikten sonra 2 kilometre karelik alanda ot bile bırakmıyor.

Araç üzerine mobil füze sistemi olarak bir yerden diğerine nakledilebilen füze rampası, birkaç saniyede düşman mevzileri üzerine 40 adet tahrip gücü yüksek füze fırlatıyor. Grad füze sistemi menzili ise modeline göre 1,6 kilometreden 42 kilometreye kadar değişebiliyor.

Yine Askeri Araştırmalar Merkezi uzmanı Timçuk’un iddiasına göre Rusya sadece Kırım’daki askeri varlığını arttırmayı planlamıyor. Ukrayna’ya yakın Moldova ile ihtilaflı Trans-Dniester ayrılıkçı bölgeye de 700 askeri komando timi gönderildiğini söylüyor. ( Hürriyet )