(Bianet) Ukrayna Rusya’nın Kırım’da havaalanlarını işgal ettiğini söyledi. Ukrayna’da Avrupa yanlısı hükümetin kurulmasının ardından Kırım’da Rus Birliği Partisi’nin başkanı başbakan seçildi.

Ukrayna hükümeti Rusya'yı havalimanlarını işgal etmekle suçladı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni ülkedeki gelişmeleri izlemeye çağırdı.

Rusya donanmasından yapılan açıklamalarda ise havalimanlarının işgal edilmediği, üsler çevresindeki güvenlik tedbirlerinin artırıldığı belirtildi.

BBC Kırım bölgesindeki Simferopol havalimanının kimisi Rus askeri üniformalı silahlı kişilerin kontrolünde olduğunu, Rus donanma üssünün bulunduğu Sivastopol'deki havalimanının da kuşatıldığını bildirdi.

Rus Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Karadeniz Donanması'nın merkezi Sivastopol'da bulunuyor.

Deutsche Welle Simferopol havaalanının kontrolünün Rus askerlerinde olduğunu yazdı. “Arma ve rütbelerini söken Rus askerleri, bölge parlamentosunu işgal etti ve kilit noktalara yerleşti” ifadelerini kullandı.

AVRUPA ENDİŞELİ

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Başkanı Didier Burkhalter Kırım’da yaşananlardan endişelerini dile getirdi ve özel temsilcisi Tim Guldimanna ile  Ulusal Azınlıklar Dairesi Yüksek Komiseri Astrid Thors’u Kırım’a göndereceğini söyledi.

REFERANDUM KARARI

Rusya’nın Sesi, dün Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu’nun 25 Mayıs’ta özerk bölgenin yetkilerinin arttırılmasına yönelik referandum yapılması kararı aldığı haberini verdi.

YENİ BAŞBAKAN

Parlamentoda Rus Birliği (Russkoe Edinstvo) Partisi Başkanı Sergey Aksenov da başbakan olarak seçildi.

Aksenov basına yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanı olarak Viktor Yanukoviç’i tanıyoruz ve onun talimatlarına uyacağız” dedi.

Nerede olduğu bilinmeyen Yanukoviç dün Rusya’dan “aşırıcılara karşı can güvenliği talep ettiğini” bildirmişti

KIRIM’IN KONUMU

Kırım bölgesi 1954’te, o dönemde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tarafından birliğin parçası olan Ukrayna'ya verilmişti. SSCB’nin dağılmasının ardından Ukrayna'nın toprak bütünlüğü 1994’te Rusya, ABD, İngiltere ve Fransa tarafından garanti altına alındı.

Kırım'da nüfusun çoğunluğu Ruslar’dan oluşuyor.

NE OLMUŞTU?

Olağanüstü bir toplantı gerçekleştiren Kırım Parlamentosu, mevcut bakanlar kurulu için güvensizlik kararı alarak faaliyetlerine son vermiş, Başbakan Anatoliy Mogilöv’u ise görevinden almıştı.

Dün silahlı kişiler Kırım Parlamentosu ve Bakanlar Kurulu binalarını ele geçirerek binalara Rus bayrağı çekmişlerdi.

Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin bağlı olduğu Ukrayna’da Cumhurbaşkanı Yanukoviç görevinden azledilmiş, ülkede Avrupa yanlısı yeni hükümet kurulmuştu.

Rusya gelişmeler üzerine Ukrayna sınırında askeri tatbikata başlamış, sınırdaki birlikler alarm durumuna geçirilmişti.